GLP1 ανάλογα: πρέπει να διακόπτεται η χορήγησή τους πριν τη γαστροσκόπηση;

Υπάρχει συζήτηση για το εάν αυτά τα φάρμακα πρέπει να σταματούν πριν από την γαστροσκόπηση.

Ορισμένοι γαστρεντερολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αγωνιστές του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1), που χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα στη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, είναι επιρρεπείς στο να έχουν παρακρατημένο γαστρικό περιεχόμενο κατά τη στιγμή της γαστροσκόπησης. Αυτή η παρατήρηση δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η καθυστερημένη γαστρική κένωση είναι ένας μηχανισμός δράσης για τους αγωνιστές GLP-1. Το παρακρατημένο γαστρικό περιεχόμενο παρεμβαίνει στην οπτικοποίηση του στομάχου κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης, μειώνοντας έτσι τη διαγνωστική απόδοση και συχνά απαιτώντας από τον ενδοσκόπο να τερματίσει πρόωρα τη διαδικασία λόγω αυξημένου κινδύνου για εισρόφηση.

Σε μια μελέτη ασθενών με διαβήτη που παραπέμφθηκαν για γαστροσκόπηση, οι ερευνητές συνέκριναν 205 ασθενείς που λάμβαναν αγωνιστές GLP-1 και 205 ασθενείς με αντίστοιχη τάση που δεν λάμβαναν. Όλοι οι ασθενείς είχαν νηστέψει για τουλάχιστον 12 ώρες πριν από τις επεμβάσεις τους. Οι ασθενείς που λάμβαναν αγωνιστές GLP-1 είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παρακρατούν το γαστρικό περιεχόμενο στην EGD (11 έναντι 1 ασθενή). Δέκα από τους 11 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με αγωνιστή GLP-1 με παρακρατημένο γαστρικό περιεχόμενο λάμβαναν εβδομαδιαίες ενέσεις.

Αρκετοί γαστρεντερολογικοί οργανισμοί εξέδωσαν πρόσφατα μια κοινή δήλωση με τίτλο «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν τη διακοπή των αγωνιστών GLP-1 πριν από την εκλεκτική ενδοσκόπηση.” Οι συντάκτες της δήλωσης υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα πριν γίνουν οποιεσδήποτε συστάσεις για τη διακοπή αυτών των φαρμάκων πριν από την γαστροσκόπηση. Αντίθετα, μια πρόσφατη συναινετική δήλωση από την Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολογίας συμβουλεύει ότι οι ημερήσιες δόσεις αγωνιστών GLP-1 πρέπει να διακόοπτονται την ημέρα των διαδικασιών που περιλαμβάνουν καταστολή ή γενική αναισθησία και ότι οι παράγοντες εβδομαδιαίας χορήγησης θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από αυτές τις διαδικασίες. Εν τω μεταξύ, εδώ είναι ένα σημείο αναφοράς για τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης: Όταν οι ασθενείς που λαμβάνουν αγωνιστές GLP-1 αναφέρουν ναυτία και έμετο (γνωστές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων), το πρώτο βήμα είναι γενικά να σταματήσετε το φάρμακο και να μην συστήσετε γαστροσκόπηση διότι τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν με τη διακοπή της θεραπείας.

Βιβλιογραφία

Kobori T et al. Association of glucagon-like peptide-1 receptor agonist treatment with gastric residue in an esophagogastroduodenoscopy. J Diabetes Investig 2023 Jun; 14:767.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr