Η τιρζεπατίδη ανώτερη της σεμαγλουτίδης στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και την απώλεια βάρους

Η τιρζεπατίδη προκάλεσε μεγαλύτερες μειώσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και του σωματικού βάρους έναντι του εικονικού φαρμάκου από τη σεμαγλουτίδη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα.

Τα νέα αυτά δεδομένα μπορούν να καθοδηγήσουν τους κλινικούς ιατρούς στην εξατομίκευση της θεραπείας για τους ασθενείς τους με διαβήτη τύπου 2. Δεδομένης της αποτελεσματικότητάς της στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη διευκόλυνση της απώλειας βάρους, η τιρζεπατίδη θα μπορούσε να αναδειχθεί ως προτιμώμενη επιλογή για ορισμένους ασθενείς, ειδικά για εκείνους όπου η μείωση του βάρους είναι προτεραιότητα. Ωστόσο, οι αποφάσεις πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψη το πλήρες προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου, τις προτιμήσεις των ασθενών και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας σε ορισμένα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δικτυακή μετανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών που αξιολόγησαν μια δόση συντήρησης 5 mg, 10 mg ή 15 mg μια φορά την εβδομάδα τιρζεπατίδης (Mounjaro, Eli Lilly) έναντι 0,5 mg, 1 mg ή 2 mg μία φορά την εβδομάδα υποδόριας σημαγλουτίδης Wegovy, Novo Nordisk) σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο για τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Οι μελέτες ελήφθησαν από τις βάσεις δεδομένων MEDLINE και Cochrane Library. Οι ερευνητές υπολόγισαν τις μέσες διαφορές μεταξύ των φαρμάκων και του εικονικού φαρμάκου για τη μεταβολή από την αρχική τιμή της HbA1c και του σωματικού βάρους. Υπολογίστηκαν επίσης οι κίνδυνοι για ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των φαρμάκων και του εικονικού φαρμάκου.

Υπήρξαν 22 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με 18.472 συμμετέχοντες. Η τιρζεπατίδη στα 15 mg προσέφερε τη μεγαλύτερη μείωση της HbA1c με 2% χαμηλότερη HbA1c σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η τιρζεπατίδη στα 10 mg συσχετίστηκε με 1,86% μεγαλύτερη μείωση της HbA1c από το εικονικό φάρμακο και η σεμαγλουτίδη στα 2 mg είχε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση της HbA1c σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με 1,62%.

Για τη μείωση του σωματικού βάρους, και οι τρεις δόσεις τιρζεπατίδης ξεπέρασαν τη σεμαγλουτίδη. Οι ενήλικες που έλαβαν τιρζεπατίδη 15 mg έχασαν 10,96 kg περισσότερο  βάρος από το εικονικό φάρμακο, η τιρζεπατίδη 10 mg προκάλεσε 8,75 kg μεγαλύτερη απώλεια βάρους από το εικονικό φάρμακο και όσοι έλαβαν τιρζεπατίδη 5 mg έχασαν 6,16 kg περισσότερο  βάρος από το εικονικό φάρμακο. Οι ενήλικες που έλαβαν υψηλή δόση σεμαγλουτίδης 2 mg έχασαν 5,24 kg περισσότερο σωματικό βάρος από το εικονικό φάρμακο.

Μια αξιοσημείωτη παρατήρηση ήταν ο βαθμός στον οποίο η τιρζεπατίδη ξεπέρασε την υποδόρια σεμαγλουτίδη στην απώλεια βάρους, ειδικά σε συγκρίσεις μεταξύ των υψηλότερων δόσεων και για τα δύο φάρμακα. Ενώ και τα δύο φάρμακα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε μεμονωμένες μελέτες, το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ τους είναι εντυπωσιακό.

Από τις έξι δόσεις που αναλύθηκαν, η τιρζεπατίδη 15 mg συσχετίστηκε με τους υψηλότερους κινδύνους για ναυτία (RR = 3,57, 95% CI, 2,56-4,76), έμετο (RR = 4,35; 95% CI, 3,03-6,25) και διάρροια (RR = 2,04, 95% CI, 1,56-2,63) σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Σε συγκρίσεις μεταξύ των φαρμάκων, οι κίνδυνοι για ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιοι, εκτός από το ότι οι ενήλικες που λάμβαναν τιρζεπατίδη 15 mg είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμετο από εκείνους που έλαβαν σεμαγλουτίδη 1 mg και μεγαλύτερο κίνδυνο για έμετο και ναυτία από τους ενήλικες που έλαβαν σεμαγλουτίδη 0,5 mg. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στους κινδύνους για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα δεδομένα υποστήριξαν τη χρήση της σεμαγλουτίδης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά  χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση των καρδιαγγειακών και νεφρικών εκβάσεων με το φάρμακο.

Σημειωτέον, μια μακροχρόνια καρδιαγγειακή μελέτη  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη που συγκρίνει την τιρζεπατίδη με τη ντουλαγλουτίδη (Trulicity, Eli Lilly), ένα φάρμακο μείωσης της γλυκόζης που ανήκει στην κατηγορία των αγωνιστών  GLP-1 που έχει δείξει ευεργετικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, απαιτούνται επίσης έγκυρες αξιολογήσεις κόστους-αποτελεσματικότητας ανά χώρα που συγκρίνουν την τιρζεπατίδη με τη σεμαγλουτίδη και άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα (για παράδειγμα, αναστολείς SGLT2 ή άλλους αγωνιστές υποδοχέα GLP-1).

Βιβλιογραφία

Karagiannis T, et al. Abstract 5. Presented at: European Association for the Study of Diabetes Annual Meeting; Oct. 2-6, 2023; Hamburg, Germany (hybrid meeting)

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr