Για τα άτομα με υπνική άπνοια: τουλάχιστον 4 ώρες με τη μάσκα CPAP είναι απαραίτητες για να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος

Η καλή συμμόρφωση στη συνεχή θεραπεία θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα στη δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου, σύμφωνα με μελέτη.

Τα αποτελέσματα διαφορετικών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών δεν έδειξαν θετική επίδραση της θεραπείας με μάσκα CPAP στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Μια μετανάλυση με δεδομένα μεμονωμένων ασθενών θα μας επιτρέψει να αναλύσουμε την επίδραση της CPAP σε διαφορετικές υποομάδες ασθενών.

Για να αξιολογήσουν την επίδραση της καλής τήρησης της CPAP στη δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετανάλυση τριών τυχαιοποιημένων μελετών που αξιολογούσαν τα αποτελέσματα με CPAP και περιλάμβαναν 4.186 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 61 έτη, 82% άνδρες, μέσος όρος ΔΜΣ 29 kg/m2).

Η κύρια έκβαση ήταν ένας συνδυασμός μειζόνων  καρδιακών και εγκεφαλοαγγειακών συμβάντων και καλής συμμόρφωσης με CPAP, η οποία ορίστηκε ως 4 ώρες ή περισσότερες την ημέρα.

Ο μέσος δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας ήταν 31,2  ανά ώρα και το 71% των συμμετεχόντων είχε υπέρταση. Οι μετρήσεις αποφρακτικής άπνοιας ύπνου ήταν παρόμοιες μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν CPAP σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν CPAP.

Συνολικά, το 50,1% έλαβε θεραπεία με CPAP, με μέση συμμόρφωση 3,1 ώρες την ημέρα ενώ το 38,5% μόνο είχε καλή συμμόρφωση.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 3,25 ετών, ο κίνδυνος για μείζονα καρδιακά και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ήταν παρόμοιος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν CPAP σε σύγκριση με αυτούς που δεν έλαβαν (HR = 1,01; 95% CI, 0,87-1,17, P = ,94). Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης κατά τη θεραπεία έδειξαν ότι η καλή τήρηση της CPAP, σε σύγκριση με την κακή συμμόρφωση, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο (HR = 0,69; 95% CI, 0,52-0,92).

Η CPAP, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, αναστέλλει τους μηχανισμούς που σχετίζονται με την αθηρογένεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων – μειώνει τον συμπαθητικό τόνο, ρυθμίζει το μεταβολισμό, μειώνει το οξειδωτικό στρες, την υπερπηκτικότητα κ.λπ. Ενδέχεται  αυτά τα αποτελέσματα να αλλάξουν το παράδειγμα στη φροντίδα ασθενών με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και υπνική άπνοια. Ο γιατρός θα επιμείνει στο μήνυμα ότι η CPAP που χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει τους ασθενείς.

Βιβλιογραφία

Sánchez-de-la-Torre M, Gracia-Lavedan E, Benitez ID, et al. Adherence to CPAP Treatment and the Risk of Recurrent Cardiovascular Events: A Meta-Analysis. JAMA. 2023;330(13):1255–1265.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr