Η υποκατάσταση με τεστοστερόνη ενδέχεται να μειώνει τη γλυκοζυλιωμένη αμοσφαιρίνη σε διαβητικούς άνδρες με υπογοναδισμό

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει την HbA1c για άνδρες με διαβήτη τύπου 2 και υπογοναδισμό, σύμφωνα με μια παρουσιάστρια στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Σε μια ανάλυση πραγματικών δεδομένων από έναν συνεχιζόμενο κλινικό έλεγχο, οι άνδρες που έλαβαν θεραπεία με τεστοστερόνη είχαν μείωση της HbA1c στους 3, 12 και 24 μήνες σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

Αυτή η μελέτη μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει ότι η υποκατάσταση τεστοστερόνης ωφελεί την HbA1c με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο έλεγχος υποστηρίζει τη χρήση υποκατάστασης τεστοστερόνης σε άνδρες με υπογοναδισμό με διαβήτη τύπου 2. Σαφώς θα έρθουν περισσότερα δεδομένα με τη διάρκεια της παρακολούθησης και περισσότερους ασθενείς στον έλεγχο.

Τα δεδομένα που παρουσίασαν ο Jones και οι συνεργάτες του ήταν μια πρώιμη ανάλυση ενός ελέγχου που διεξάγεται από την Ένωση Βρετανών Κλινικών Διαβητολόγων σε πολλά κέντρα για την αξιολόγηση των κλινικών αποτελεσμάτων και την παρακολούθηση της θεραπείας με τεστοστερόνη για άνδρες με διαβήτη τύπου 2 και υπογοναδισμό. Προοπτικά και αναδρομικά δεδομένα από την κανονική κλινική πρακτική παρείχαν 34 κέντρα σε οκτώ χώρες. Η HbA1c αξιολογήθηκε κατά την έναρξη και στους 3, 12 και 24 μήνες. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, 193 λάμβαναν μετφορμίνη, 99 λάμβαναν ινσουλίνη, πέντε λάμβαναν αγωνιστή υποδοχέα GLP-1 και ένας αναστολέας SGLT1.

Υπήρχαν 80 ζεύγη κοορτών ανδρών που αξιολογήθηκαν σε 3 μήνες. Σε αυτήν την ομάδα, η HbA1c μειώθηκε από 8,7% στην έναρξη σε 8,2% στους 3 μήνες (P < .001). Μεταξύ 121 ζευγαρωμένων κοορτών που αξιολογήθηκαν στους 12 μήνες, η HbA1c μειώθηκε από 8,7% στην έναρξη σε 7,8% στην παρακολούθηση (P < .001). Από 104 ζευγαρωμένες κοόρτες που αξιολογήθηκαν στους 24 μήνες, η HbA1c μειώθηκε από 8,7% στην έναρξη σε 7,3% στους 24 μήνες (P < 0,001).

Η τεστοστερόνη έχει διάφορες δράσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης και του λίπους. Ορισμένες ενέργειες είναι εμφανείς σε λίγες εβδομάδες, αλλά η επίδραση στη μείωση της λιπώδους μάζας και στην αύξηση της μυϊκής μάζας μπορεί να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες και χρόνια. Μελέτες μητρώου έχουν αναφέρει αυτό το αποτέλεσμα.

Τα δεδομένα ελέγχου είναι σημαντικά για την ανάλυση των επιπτώσεων της θεραπείας με τεστοστερόνη στον διαβήτη τύπου 2, καθώς είναι απίθανο να διεξαχθούν μακροχρόνιες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες λόγω της διάρκειας και του κόστους τους. Τα στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας με τεστοστερόνη θα γίνουν ισχυρότερα καθώς περισσότερα κέντρα συμμετέχουν στον έλεγχο και γίνονται διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα.

Είναι σημαντικό όμως να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για πρώιμα δεδομένα.

Βιβλιογραφία

Jones TH, et al. Abstract 704. Presented at: European Association for the Study of Diabetes Annual Meeting; Oct. 2-6, 2023; Hamburg, Germany (hybrid meeting).

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr