Νεότερα δεδομένα συσχετίζουν τα GLP-1 ανάλογα με αυξημένο κίνδυνο γαστροπάρεσης, εντερικής απόφραξης και παγκρεταίτιδας

Η χρήση αγωνιστών του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 για απώλεια βάρους σε σύγκριση με τη βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα, γαστροπάρεση και απόφραξη του εντέρου, αλλά όχι για νόσο των χοληφόρων, σύμφωνα με δημοσίευση στο JAMA.

Δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτών των φαρμάκων, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και σπάνιες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από ασθενείς που σκέφτονται να τα χρησιμοποιήσουν για απώλεια βάρους. Ο υπολογισμός κινδύνου θα διαφέρει ανάλογα με το αν ένας ασθενής χρησιμοποιεί αυτά τα φάρμακα για διαβήτη, παχυσαρκία ή απλώς για απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι που κατά τα άλλα είναι υγιείς μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να αποδεχτούν αυτές τις δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Χρησιμοποιώντας ένα τυχαίο δείγμα 16 εκατομμυρίων ασθενών από τη βάση δεδομένων PharMetrics Plus, ο Sodhi και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τις γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ νέων χρηστών των αγωνιστών GLP-1 λιραγλουτίδη (n = 4.144) ή σεμαγλουτίδη (n = 613) μεταξύ 2006 και 2020. Οι ερευνητές συνέκριναν με χρήστες ενός άλλου φαρμάκου απώλειας βάρους, της βουπροπιόνης-ναλτρεξόνης (n = 654) και παρακολουθήθηκαν όλοι οι ασθενείς για εμφάνιση νοσημάτων των χοληφόρων, παγκρεατίτιδας, απόφραξης του εντέρου ή γαστροπάρεσης.

Υπήρξαν ανέκδοτες αναφορές ορισμένων ασθενών που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για απώλεια βάρους και στη συνέχεια παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ναυτίας και εμέτου δευτεροπαθώς σε μια κατάσταση που αναφέρεται ως γαστροπάρεση. Αλλά μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν δεδομένα από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση αγωνιστών GLP-1 σε σύγκριση με τη βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη συσχετίστηκε με 9,09 (95% CI, 1,25-66), 4,22 (95% CI, 1,02-17,4) και 3,67 (95% CI, 1,15-66) φορές υψηλότερο. κίνδυνο για παγκρεατίτιδα, απόφραξη του εντέρου και γαστροπάρεση, αντίστοιχα. Ωστόσο, οι αγωνιστές GLP-1 δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για νόσο των χοληφόρων (HR = 1,5, 95% CI, 0,89-2,53).

Αυτά τα φάρμακα γίνονται ολοένα και πιο προσιτά και είναι ανησυχητικό ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν απλώς να μπουν στο διαδίκτυο και να παραγγείλουν αυτού του είδους τα φάρμακα όταν μπορεί να μην έχουν πλήρη κατανόηση του τι θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό έρχεται άμεσα σε αντίθεση με την πολιτική της ενημερωμένης συναίνεσης.

Αυτές είναι κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν έγκαιρη ιατρική φροντίδα και να αποφύγουν σοβαρές συνέπειες από αλόγιστη χρήση φαρμάκων.

Βιβλιογραφία

Sodhi M, Rezaeianzadeh R, Kezouh A, Etminan M. Risk of Gastrointestinal Adverse Events Associated With Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonists for Weight Loss. JAMA. Published online October 05, 2023.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr