Το καρδιο-νεφρο-μεταβολικό σύνδρομο: ένας νέος όρος για ένα συχνό σύνδρομο

Η American Heart Association παρουσίασε έναν νέο όρο που αντικατοπτρίζει την αλληλεπίδραση πολλών μεταβολικών και νεφρικών νοσημάτων που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, μαζί με έναν ενημερωμένο αλγόριθμο και οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διαχείριση και τη συνεργατική αντιμετώπιση.

Ο όρος, καρδιο-νεφρο-μεταβολικό σύνδρομο (ΚΝΜΣ), δημιουργήθηκε για να υπογραμμίσει τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με την AHA. Ο όρος αντικατοπτρίζει επίσης την ανάπτυξη νέων θεραπειών που βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο και αποτρέπουν τόσο την επιδείνωση της νεφρικής νόσου όσο και της καρδιαγγειακής νόσου. Η δημοσίευση έγινε στο Circulation.

Είναι σημαντικό να ορίσουμε το ΚΝΜ σύνδρομο  επειδή οδηγεί σε πολυοργανική δυσλειτουργία και σε πρόωρη νοσηρότητα και θνησιμότητα, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης επιβάρυνσης της καρδιαγγειακής νόσου. Το ΚΝΜ σύνδρομο  είναι δυσανάλογα διαδεδομένο σε άτομα με δυσμενείς κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και, ως εκ τούτου, συμβάλλει σημαντικά στις ανισότητες καρδιαγγειακής νόσου στον πληθυσμό. Το σύνδρομο περιλαμβάνει εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και εκείνους με ήδη εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, όπου η παρουσία παραγόντων ΚΝΜ κινδύνου όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος οδηγούν σε εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Ο ορισμός του ΚΝΜ συνδρόμου θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν αυτά τα άτομα και να παρέχουν έγκαιρη και κατάλληλη φροντίδα.

Νέα εργαλεία για την αξιολόγηση του κινδύνου

Οι ερευνητές παρείχαν δύο εργαλεία για να βοηθήσουν στην εκτίμηση του κινδύνου για το σύνδρομο. Το πρώτο είναι ένα κατασκεύασμα σταδιοποίησηςτου ΚΝΜΣ – στάδια 0 έως 4 – που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και αντανακλά την προοδευτική παθοφυσιολογία του ΚΝΜ συνδρόμου.

  • Στάδιο 0: άτομα που επιτυγχάνουν και διατηρούν ιδανική καρδιαγγειακή υγεία.
  • Στάδιο 1: υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, απώλεια βάρους ή βαριατρική χειρουργική.
  • Στάδιο 2: άτομα με μεταβολικούς και νεφρικούς παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2 ή ΧΝΝ.
  • Στάδιο 3: άτομα με υποκλινική αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο ή υποκλινική καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Στάδιο 4: είναι η κατηγορία υψηλότερου κινδύνου που προορίζεται για άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές παρείχαν επίσης αλγόριθμους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου, με συγκεκριμένες συστάσεις που συνδέονται με διαφορετικά στάδια του ΚΝΜΣ, καθώς και μια ενημερωμένη προσέγγιση για την πρόβλεψη του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που περιλαμβάνει παράγοντες όπως η πρώιμη εμμηνόπαυση και τα δυσμενή αποτελέσματα εγκυμοσύνης και ενσωματώνει κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, αντανακλώντας τις ανάγκες των ατόμων με ΚΝΜΣ.

Περγράφεται η ανάγκη να ληφθεί υπόψη η καρδιακή ανεπάρκεια ως έκβαση εκτός από την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD), να ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη κινδύνου που ξεκινά από νεότερες ηλικίες και να ληφθούν υπόψη πρόσθετοι προγνωστικοί παράγοντες που σχετίζονται με το ΚΝΜ σύνδρομο, ιδιαίτερα μέτρα νεφρικής λειτουργίας και κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας. Το μοντέλο πρόβλεψης ενσωματώνεται στο κατασκεύασμα σταδιοποίησης του ΚΝΜΣ, με υψηλό προβλεπόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ως κριτήριο για το στάδιο 3 ΚΝΜΣ.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο μοντέλο πρόβλεψης κινδύνου θα παρουσιαστούν στις επερχόμενες επιστημονικές συνεδρίες της AHA.

Πιο έγκαιρη αναγνώριση, ενίσχυση της πρόληψης

Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει στον πρωιμότερο εντοπισμό παραγόντων μεταβολικού κινδύνου και ΧΝΝ, κάτι που θα ενισχύσει την πρόληψη τόσο για τους ενήλικες όσο και για τους νέους.

Δίνεται έμφαση στον υγιεινό τρόπο ζωής και την υποστήριξη για τη διευκόλυνση της ιδανικής καρδιαγγειακής υγείας για όλα τα άτομα. Για όσους βρίσκονται σε υψηλότερα στάδια ΚΝΜΣ, περιγράφονται εντατικές προσεγγίσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τις προληπτικές θεραπείες, λόγω του υψηλότερου απόλυτου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η εξέταση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων των προσεγγίσεων υγείας και διεπιστημονικής φροντίδας στο μοντέλο φροντίδας για το ΚΝΜΣ θα διευκολύνει πιο ολιστικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Τονίζεται επίσης η υποστροφή του ΚΝΜΣ, όπου τα άτομα μπορούν να υποχωρήσουν από μεταγενέστερα σε προηγούμενα στάδια ΚΝΜΣ με έντονες αλλαγές στον τρόπο ζωής και απώλεια βάρους, ως σημαντικό μήνυμα κλινικής και δημόσιας υγείας. Η βελτιστοποίηση της υγείας τστον πληθυσμό θα είχε βαθύ θετικό αντίκτυπο στις τάσεις για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βιβλιογραφία

Ndumele CE, et al. A Synopsis of the Evidence for the Science and Clinical Management of Cardiovascular-Kidney-Metabolic (CKM) Syndrome: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation.2023;doi:10.1161/CIR.0000000000001186.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr