Μήπως η χαμηλή διαστολική αρτηριακή πίεση δεν επιτρέπει την εντατικοποίηση της αντιυπερτασικής θεραπείας;

Όχι, σύμφωνα με μια post hoc ανάλυση των δεδομένων της μελέτης STEP.

Στη θεραπεία της υπέρτασης, μια συνηθισμένη επιφύλαξη είναι ότι η υπερβολική μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (ΔΑΠ) θα οδηγήσει σε δυσμενή καρδιαγγειακά αποτελέσματα, ιδίως στους ηλικιωμένους στους η χαμηλή ΔΑΠ είναι συνηθισμένη. Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι η αιμάτωση των στεφανιαίων αρτηριών γίνεται κατά τη διάρκεια της διαστολής και, επομένως η μεγάλη μείωση της ΔΑΠ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχαιμικά επεισόδια. Αυτή η ανησυχία σχετίζεται ιδιαίτερα με την εντατική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ), επειδή η εντατική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (ΣΑΠ) συχνά οδηγεί σε μείωση και της διαστολικής ΑΠ.

Για να μελετήσουν αυτό το ζήτημα, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η χαμηλή αρχική τιμή ΔΑΠ τροποποίησε τα καρδιαγγειακά οφέλη από την εντατική μείωση της ΣΑΠ (στόχος ΣΑΠ 110 έως <130 mm Hg) που παρατηρήθηκε στην τυχαιοποιημένη μελέτη STEP που περιελάμβανε περίπου 8.500 ηλικιωμένους, υπερτασικούς ασθενείς στην Κίνα. Ανέλυσαν τη συχνότητα της πρωτογενούς σύνθετης έκβασης (εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, οξεία μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία επαναγγείωση, κολπική μαρμαρυγή και καρδιαγγειακό θάνατο) και των δευτερογενών εκβάσεων (μείζον καρδιακό επεισόδιο και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες) από το αρχικό τεταρτημόριο της ΔΑΠ . Η διάμεση παρακολούθηση ήταν 3,3 έτη.

Η μέση επιτευχθείσα ΔΑΠ ήταν χαμηλότερη με την εντατική έναντι της τυπικής θεραπείας σε όλα τα τεταρτημόρια της αρχικής ΔΑΠ. Η επίδραση της έντονης μείωσης της ΣΑΠ δεν τροποποιήθηκε από την αρχική ΔΑΠ για οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι κλινικοί γιατροί δεν πρέπει να αποκλείουν την εντατική μείωση της ΣΑΠ σε ασθενείς με χαμηλή ΔΑΠ λόγω της ανησυχίας ότι η ΔΑΠ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Βιβλιογραφία

Yang R et al. Influence of baseline diastolic blood pressure on the effects of intensive blood pressure lowering: Results from the STEP randomized trial. Hypertension 2023 Oct 10.

Zhang W et al. Trial of intensive blood-pressure control in older patients with hypertension. N Engl J Med 2021 Aug 30

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr