Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της επικίνδυνης αθηρωματικής πλάκας;

Μια μετανάλυση διαπίστωσε χαμηλό συνολικό επιπολασμό των χαρακτηριστικών της πλάκας υψηλού κινδύνου, μεταξύ των οποίων το ινοαθήρωμα με λεπτή κάψα προέβλεπε τον υψηλότερο κίνδυνο για μελλοντικά μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια (MACE).

Ο εντοπισμός των απεικονιστικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις ευάλωτες ή «υψηλού κινδύνου» αθηρωματικές πλάκες είναι ένας σημαντικός στόχος της πρόληψης. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση 31 μελετών (21 αναδρομικές, 9 προοπτικές) που περιελάμβαναν 30.369 ασθενείς οποίες εξέτασαν τη συσχέτιση των χαρακτηριστικών της στεφανιαίας αθηρωματικής πλάκας (CPC) με μείζονα  καρδιαγγειακά συμβάντα (MACEs).

Τα CPC που αξιολογήθηκαν ήταν

  • υψηλό φορτίο πλάκας,
  • χαμηλή ελάχιστη περιοχή αυλού,
  • ινοαθήρωμα με λεπτή κάψα (TCFA),
  • υψηλό φορτίο λιπιδίων στον πυρήνα,
  • πλάκα χαμηλής εξασθένησης,
  • κηλιδωτή ασβεστοποίηση,
  • σημάδι δακτυλίου χαρτοπετσέτας
  • θετική αναδιαμόρφωση.

Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 64 έτη και το 32% ήταν γυναίκες. Το χρόνιο στεφανιαίο σύνδρομο ήταν η πιο κοινή ένδειξη της μελέτης. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν τα εξής:

Ο επιπολασμός των CPC ήταν χαμηλός συνολικά, κυμαινόμενος από 7% για το σημάδι του δακτυλίου της σερβιέτας έως 59% για το υψηλό φορτίο πλάκας.

Η παρουσία τουλάχιστον ενός CPC προέβλεψε σημαντικά μελλοντικά MACE.

Τα CPC είχαν μέτρια ευαισθησία και υψηλή ειδικότητα για την πρόβλεψη των MACE, αλλά λόγω του χαμηλού επιπολασμού των CPC, οι θετικές προγνωστικές τιμές ήταν χαμηλές — στο εύρος 5%-14% για τα περισσότερα CPC. Αντίθετα, οι αρνητικές προγνωστικές τιμές ήταν υψηλές, μεταξύ 92% και 97%.

Οι βλάβες με περισσότερο από 1 CPC είχαν την υψηλότερη ακρίβεια για την πρόβλεψη του MACE.

Μεταξύ των επιμέρους CPC, το TCFA συσχετίστηκε με τον υψηλότερο κίνδυνο (αναλογία κινδύνου, 3,2) και η κηλιδωτή ασβεστοποίηση τον χαμηλότερο κίνδυνο (HR, 1,8) για μελλοντικά MACE.

Ο χαρακτηρισμός των CPC μπορεί να εντοπίσει αθηροσκληρωτικές βλάβες υψηλού κινδύνου που θέτουν τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντικό MACE. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι περίπου τα μισά MACE εμφανίστηκαν σε βλάβες χωρίς CPC. Έτσι, ενώ αυτά τα απεικονιστικά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν στην ενημέρωση του μελλοντικού κινδύνου, δεν είναι ακόμη έτοιμα για κλινική χρήση.

Βιβλιογραφία

Gallone G et al. Coronary plaque characteristics associated with major adverse cardiovascular events in atherosclerotic patients and lesions: A systematic review and meta-analysis. JACC Cardiovasc Imaging 2023 Oct 4

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr