Η αξία του ενδοφλέβιου σκιαγραφικού στην αξονική τομογραφία που διενεργείται για διερεύνηση οξέος κοιλιακού πόνου

Η ακρίβεια της εξέτασης είναι περίπου 30% χαμηλότερη όταν δεν χορηγείται σκιαγραφικό.

Η αξονική τομογραφία (CT) με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό είναι η απεικονιστική διαδικασία επιλογής για την αξιολόγηση ασθενών με οξύ κοιλιακό άλγος, αλλά οι κλινικοί γιατροί μερικές φορές εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραλείψουν την ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία λόγω ανησυχιών για νεφρική τοξικότητα ή αλλεργίες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική για να συγκρίνουν τη διαγνωστική ακρίβεια των μη ενισχυμένων με σκιαγραφικό αξονικών τομογραφιών με σαρώσεις ενισχυμένης αντίθεσης αφαιρώντας ψηφιακά το φαινόμενο αντίθεσης που δημιουργείται με το σκιαγραφικό. Έξι ακτινολόγοι ερμήνευσαν τις μη ενισχυμένες εκδόσεις των σαρώσεων και τα διαγνωστικά τους ευρήματά συγκρίθηκαν με τη συναινετική ερμηνεία των εκδόσεων με ενισχυμένη αντίθεση από άλλους ακτινολόγους.

Συνολικά αξιολογήθηκαν 201 διαδοχικές αξονικές τομογραφίες με σκιαγραφικό που παραγγέλθηκαν για οξύ κοιλιακό άλγος σε ένα μεμονωμένο κέντρο των Η.Π.Α., με αποτέλεσμα 104 πρωτογενείς διαγνώσεις και 17 δευτερεύουσες διαγνώσεις. Η συνολική ακρίβεια των συγκεντρωτικών μετρήσεων των μη ενισχυμένων τομογραφιών από τους έξι ακτινολόγους τόσο για πρωτογενείς όσο και για δευτερογενείς διαγνώσεις ήταν 70% σε σύγκριση με τις μετρήσεις αναφοράς των ενισχυμένων με σκιαγραφικό τομογραφιών.

Ο κίνδυνος νεφρικής τοξικότητας με την ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία είναι εξαιρετικά χαμηλός, με εξαίρεση τους ασθενείς με σοβαρή νεφρική νόσο, ενώ υπάρχουν επίσης στρατηγικές μείωσης του κινδύνου για την πρόληψη της γνωστής αλλεργίας στο σκιαγραφικό. Η αξιοσημείωτη μείωση της διαγνωστικής ακρίβειας των μη ενισχυμένων με σκιαγραφικό αξονικών τομογραφιών υποδηλώνει ότι η χρήση τους πρέπει να είναι εξαιρετικά επιλεκτική (π.χ. όταν μια πέτρα στον ουρητήρα είναι η πιθανή αιτία του πόνου) και γενικά σπάνια.

Βιβλιογραφία

Shaish H et al. Diagnostic accuracy of unenhanced computed tomography for evaluation of acute abdominal pain in the emergency department. JAMA Surg 2023 May 3.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr