Σακχαρώδης διαβήτης, μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος και καρδιαγγειακά νοσήματα: ποιά η σχέση τους;

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος (NAFLD) συσχετίστηκε με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι διαβήτη.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται στενά και και αμφότεροι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Νοτιοκορεάτες ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εθνική βάση δεδομένων για να εξετάσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ διαβήτη τύπου 2, NAFLD και καρδιαγγειακής νόσου σε περίπου 8 εκατομμύρια ενήλικες με χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ και χωρίς διαγνώσεις χρόνιας ηπατίτιδας ή κίρρωσης.

Η NAFLD αναγνωρίστηκε έμμεσα χρησιμοποιώντας τον δείκτη λιπώδους ήπατος), ένα εργαλείο που ενσωματώνει τέσσερις μεταβλητές (δείκτης μάζας σώματος, περίμετρος μέσης, τριγλυκερίδια και επίπεδο γ-GT) και συσχετίζεται αρκετά καλά με τη στεάτωση στην απεικόνιση του ήπατος.

Στην έναρξη, το 6% των ασθενών είχε διαβήτη τύπου 2, το 22% είχε NAFLD βαθμού 1 και το 11% είχε NAFLD βαθμού 2 (σύμφωνα με τον δείκτη λιπώδους ήπατος). Ανεξάρτητα από την κατάσταση του διαβήτη, οι κίνδυνοι 5ετίας για καρδιαγγειακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο από κάθε αιτία ήταν υψηλότεροι για τους ασθενείς με NAFLD βαθμού 2 σε σχέση με εκείνους με NAFLD βαθμού 1 και ήταν υψηλότεροι για εκείνους με NAFLD βαθμού 1 από αυτούς χωρίς NAFLD. Οι κίνδυνοι σε κάθε ομάδα NAFLD ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε ασθενείς με διαβήτη από ό,τι σε εκείνους χωρίς διαβήτη.

Σε Κορεάτες ασθενείς με και χωρίς διαβήτη τύπου 2, ακόμη και η ήπια NAFLD συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και θνησιμότητα. Η αξιολόγηση και η διαχείριση της NAFLD ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο. Απαιτούνται μελέτες σε άλλους πληθυσμούς για την επέκταση αυτών των αποτελεσμάτων με σιγουριά.

Βιβλιογραφία

Kim K-S et al. Association of non-alcoholic fatty liver disease with cardiovascular disease and all cause death in patients with type 2 diabetes mellitus: Nationwide population based study. BMJ 2024 Feb 13; 384:e076388.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr