Βελτιώστε τη διάθεσή σας με άσκηση

Σε μια μετανάλυση δικτύου, μια ποικιλία παρεμβάσεων που βασίζονται στην άσκηση είχαν τουλάχιστον μέτρια ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η άσκηση φαίνεται να είναι αποτελεσματική ως συμπλήρωμα ή ως εναλλακτική λύση στα φάρμακα και την ψυχοθεραπεία για τη θεραπεία ασθενών με κατάθλιψη, αλλά τα στοιχεία σχετικά με τη συγκριτική αξία συγκεκριμένων τρόπων άσκησης και έντασης είναι περιορισμένα. Σε μια μετανάλυση δικτύου, οι ερευνητές εξέτασαν 218 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (14.000 συμμετέχοντες) στις οποίες οποιαδήποτε μορφή άσκησης συγκρίθηκε με οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Σε σύγκριση με τους ενεργούς ελέγχους (π.χ. συνήθης φροντίδα, διατάσεις, εκπαίδευση, κοινωνική υποστήριξη), όλα τα ακόλουθα απέδωσαν τουλάχιστον μέτρια βελτίωση στην κατάθλιψη: περπάτημα ή τζόκινγκ, γιόγκα, άσκηση συν εκλεκτικοί αναστολείς πρόσληψης σεροτονίνης, προπόνηση ενδυνάμωσης, μικτές αερόβιες ασκήσεις, τάι τσι ή τσιγκόνγκ και χορός. Η πιο έντονη άσκηση ήταν γενικά πιο αποτελεσματική και ο βέλτιστος τρόπος άσκησης διέφερε ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Επιπλέον, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μόνη της και η αερόβια άσκηση συν ψυχοθεραπεία είχαν μέτρια αποτελέσματα, ενώ οι SSRI μόνο είχαν μικρή επίδραση.

Τα αποτελέσματα της άσκησης μπορεί να διαμεσολαβούνται από κάποιο συνδυασμό κοινωνικής αλληλεπίδρασης, επίγνωσης, αυξημένης αυτο-αποτελεσματικότητας, βύθισης σε χώρους πρασίνου, νευροβιολογικούς μηχανισμούς και οξεία θετική επίδραση, ανάλογα με τη μέθοδο. Οι οδηγίες για τη διαχείριση της κατάθλιψης θα πρέπει να περιλαμβάνουν συνταγές για άσκηση που εξατομικεύονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, τις προτιμήσεις και την ανοχή κάθε ασθενούς. Οι συγκεκριμένες οδηγίες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τις γενικές συμβουλές. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα της ανάλυσης ήταν χαμηλή λόγω πιθανών προκαταλήψεων και ετερογένειας σε αυτό το μεγάλο δίκτυο μελετών – ένας κοινός περιορισμός των μεταναλύσεων δικτύου.

Βιβλιογραφία

Noetel M et al. Effect of exercise for depression: Systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2024 Feb 14; 384:e075847.

Bellón JÁ. Exercise for the treatment of depression. BMJ 2024 Feb 14; 384:q320.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr