Η καθολική πρόσβαση στα GLP-1 ανάλογα θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα επόμενα 5 χρόνια

Η καθολική πρόσβαση σε αγωνιστές GLP-1 για τους επιλέξιμους πληθυσμούς θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας κατά το μισό και να σώσει 37 εκατομμύρια ζωές σε διάστημα 5 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας μελέτης μικροπροσομοίωσης πολυνοσηρότητας επιδημιολογίας για την καθολική πρόσβαση στο GLP-1 σε 225 χώρες.

Έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τα GLP-1 ανάλογα και για το πώς φαίνονται τόσο αποτελεσματικά και ευρέως ωφέλιμα, αλλά δεν είχε ακόμη ποσοτικοποιηθεί ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος σε παγκόσμιο επίπεδο. Διεξήχθη ένα μοντέλο μικροπροσομοίωσης με πολλαπλές εξισώσεις κινδύνου ασθενειών με βάση τη χώρα, το φύλο, την ηλικία, τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών καθώς και τον επιπολασμό. Όλα αυτά μπήκαν σε ένα 5ετές μοντέλο για να απαντηθεί το ερώτημα ποιος θα ήταν ο παγκόσμιος αντίκτυπος σε μια σειρά από βασικά καρδιομεταβολικά και θνησιμότητα αποτελέσματα με καθολική πρόσβαση στα GLP-1.

Το μοντέλο μικροπροσομοίωσης των ερευνητών περιελάμβανε περίπου 6,57 δισεκατομμύρια άτομα ηλικίας τουλάχιστον 12 ετών. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν την αρχική υγεία και τις ετήσιες πιθανότητες μετάβασης χρησιμοποιώντας μελέτες Συνεργασίας για το Παγκόσμιο Βάρος Ασθενειών και τους Παράγοντες Κινδύνου Μη Μεταδοτικών Ασθενειών του 2021. Οι ερευνητές αξιολόγησαν όσους ήταν επιλέξιμοι για θεραπεία με σεμαγλουτίδη (Ozempic/Wegovy/Rybelsus, Novo Nordisk), με την επιλεξιμότητα να ορίζεται ως παχυσαρκία και ηλικία τουλάχιστον 12 ετών ή διαβήτης τύπου 2, υπερβολικό βάρος και ηλικία τουλάχιστον 18 ετών.

Με βάση την ανάλυση αυτή, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως που είναι επιλέξιμοι για σεμαγλουτίδη.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η καθολική πρόσβαση στα GLP-1 θα μπορούσε να μειώσει την επικράτηση της παχυσαρκίας κατά περίπου 52%, μεταφραζόμενη σε απόλυτη μείωση 9,03 ποσοστιαίων μονάδων, επηρεάζοντας ενδεχομένως έως και 565 εκατομμύρια ανθρώπους.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις της καθολικής πρόσβασης στα GLP-1 εκτιμήθηκε ότι μειώνουν τη θνησιμότητα από κάθε αιτία κατά σχεδόν 7%, με απόλυτη μείωση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων, επηρεάζοντας περίπου 37,5 εκατομμύρια άτομα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η πρόσβαση στα GLP-1 είναι περιορισμένη, με το κόστος, την προσφορά και την πρόσβαση σε παρόχους που τα συνταγογραφούν. Το συναρπαστικό εύρημα είναι ότι η παχυσαρκία θα μειωθεί κατά σχεδόν 50% και η θνησιμότητα θα μειωθεί κατά περίπου 7% παγκοσμίως. Αυτές είναι εκτιμήσεις με τεράστιο αντίκτυπο σε μόλις 5ετή χρονικό ορίζοντα.

Βιβλιογραφία

Staton E, et al. 2043-LB. Presented at: American Diabetes Association’s Scientific Sessions; June 20-23, 2025; Chicago.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1132 Articles
Παθολόγος και Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων του ενήλικα — σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και καρδιαγγειακή πρόληψη. Ιδρυτής του medweb.gr.