18 θάνατοι μέχρι τώρα στις ΗΠΑ από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Τι έδειξαν οι βιοψίες πνεύμονα

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο που σχετίζεται με το άτμισμα ανέβηκε στο 18. Ο αριθμός επίσης των ανθρώπων που έχουν παρουσιάσει τη νόσο έχει ανέλθει πλέον στο 1080 μέχρι πριν από 2 ημέρες. Και οι 2 αυτοί αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν όσο η διερεύνηση του προβλήματος αυτού συνεχίζεται. 

Στις 27 Σεπτεμβρίου το CDC ανακοίνωσε ότι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που είναι μια ουσία της μαριχουάνας, συνδέεται με την εκδήλωση της νόσου και τους θανάτους. Οι ηλικίες των ατόμων που πέθαναν απ’ αυτή τη νόσο κυμαίνονται από 20 ετών έως και 70. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν σε γυναίκες, παρότι το 70% αυτών που νόσησαν ήταν άνδρες.

Η ακριβής αιτία αυτής της νόσου δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί. Όμως, το 78% των ανθρώπων που νόσησαν, ανέφερε ότι χρησιμοποίησε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο προϊόντα που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη, δηλαδή έκαναν χρήση διαφορετική απ’ αυτή που η συσκευή προοριζόταν.

Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine στην οποία έγινε βιοψία πνεύμονος σε 17 άτομα που παρουσίασαν τη νόσο. Διαπιστώθηκε ότι η βλάβη στους πνεύμονες ήταν μια χημική πνευμονίτιδα από μια ή περισσότερες τοξικές ουσίες. Παρότι δεν βρέθηκαν σημάδια λιποειδικής πνευμονίτιδας (όπως είχε αρχικά θεωρηθεί ως αιτία), ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης όλων των αρωματικών ηλεκτρονικων τσιγάρων. Παράλληλα, το CDC και το FDA συμβουλεύουν το κοινό να αποφεύγει τη χρήη του ηλεκτρονικού τσιγάρου μέχρι την πλήρη διερεύνηση της αιτίας αυτής της νόσου.

Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι όλα αυτά τα περιστατικά παρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ όπου κυκλοφορεί ευρέως το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το iqos (συσκευή θέρμανσης και όχι καύσης του καπνού) το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας, δεν κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, και επομένως δεν έχει καμία σχέση με το προαναφρεθέν νόσημα, ενώ η κατασκευή του είναι εντελώς διαφορετική από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr