Το ελαιόλαδο μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και στους Αμερικάνους

Η πρώτη Αμερικάνικη μελέτη του είδους.

Το ελαιόλαδο, το κύριο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής έχει γνωστές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Εν τούτοις, οι μελέτες που δείχνουν τα οφέλη από τη λήψη του, έχουν γίνει μέχρι τώρα εκτός Αμερικής.

Αναλύθηκαν τα δεδομένα πάνω στο ελαιόλαδο από 2 προοπτικές μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ, τη Nurses’ Health Study (61,181 γυναίκες) και τη Health Professionals Follow-up Study (31,797 άνδρες), από το 1990 έως το 2014. Είναι δυο μελέτες στις οποίες τα άτομα υπό μελέτη ήταν άτομα του ιατρονοσηλευτικού τομέα. Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν ο συνδυασμός εμφράγματος μυοκαρδίου, εγκεφαλικού και θανατηφόρας καρδιαγγειακής νόσου.

Σε μια μέση παρακολούθηση 24 ετών, συνέβησαν 9797 καρδιαγγειακά επεισόδια και η μέση κατανάλωση ελαιόλαδου αυξήθηκε. Μετά από προσαρμογή για τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου (>0,5 κουτάλι της σούπας ημερησίως) είχαν 14% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο από 1 φορά το μήνα.

Σε ξεχωριστές αναλύσεις, υπολογίστηκε ότι αντικαθιστώντας 5 γραμμάρια μαργαρίνης την ημέρα με 5 γραμμάρια ελαιόλαδου οδήγησε σε 6% μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ίδια μείωση στον κίνδυνο υπήρχε και με την αντικατάσταση μαγιονέζας, βουτύρου και λίπους από τα γαλακτοκομικά. Τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου είχαν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής και τα ψηλότερα επίπεδα HDL.

Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που σήμερα συνιστάται σε όλους τους ασθενείς: να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λίπη με ελαιόλαδο. Το όφελος στην πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου από το ελαιόλαδο φαίνεται ότι ισχύει για όλους τους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, οι οποίοι καταναλώνουν πολύ λιγότερο ελαιόλαδο συγκριτικά προς τους Μεσογειακούς λαούς.

Βιβλιογραφία

Guasch-Ferré M et al. Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk. J Am Coll Cardiol. Mar 05, 2020

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr