Ευχάριστα τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης με ρεμντεσιβίρη (remdesivir) για τον κορωνοϊό

Σε μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη με συγκριτική ομάδα με εικονικό φάρμακο, η remdesivir βελτίωσε το χρόνο έως την ανάρρωση σε νοσηλευθέντες ασθενείς με σοβαρή COVID-19.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε τη μελέτη Adaptive Covid-19 Treatment Trial (ACTT-1), μια τυχαιοποιημένη, συγκριτική με εικονικό φάρμακο μελέτη της remdesivir για τη θεραπεία του COVID-19. Έχουν ήδη ανακοινωθεί αδημοσίευτα αποτελέσματα, αλλά τώρα δημοσιεύτηκαν οι λεπτομέρειες που περιμέναμε, συμπεριλαμβανομένων και των σημαντικών αναλύσεων υποομάδων.

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 μεταξύ 21 Φεβρουαρίου και 19 Απριλίου 2020, και είχαν ενδείξεις συμμετοχής του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δηλ. πνευμονία). Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν 1: 1 για να λάβουν ενδοφλέβια remdesivir ή εικονικό φάρμακο (placebo) για 10 ημέρες ή μέχρι την ημέρα εξόδου από το νοσοκομείο. Μόλις δημοσιεύτηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από 1059 συμμετέχοντες. (Η μελέτη συνεχίζεται.)

Οι ασθενείς που πήραν remdesivir είχαν μικρότερο χρόνο έως την ανάρρωση από εκείνους που πήραν εικονικό φάρμακο (11 έναντι 15 ημερών · αναλογία ανάρρωσης, 1,32). Το όφελος ήταν πιο εμφανές σε όσους έλαβαν συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο αλλά δεν είχαν διασωληνωθεί (αναλογία ανάρρωσης, 1,47). Για τους ασθενείς που βρίσκονταν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ή οξυγόνωση εξωσωματικής μεμβράνης, ο χρόνος έως την ανάρρωση δεν ήταν διαφορετικός μεταξύ των ομάδων remdesivir και εικονικού φαρμάκου (αναλογία ανάρρωσης, 0,95).

Η θνησιμότητα την 14η ημέρα ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα της remdesivir από ό, τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (7,1% έναντι 11,9%). Τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών στους νεφρούς και στο ήπαρ ήταν παρόμοια στις ομάδες remdesivir και εικονικού φαρμάκου.

Αυτή η μεγάλη συγκριτική με εικονικό φάρμακο μελέτη υποστηρίζει τη χρήση της remdesivir σε νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή COVID-19. Το όφελος όσον αφορά τη βράχυνση του χρόνου έως την ανάρρωση είναι πιο εμφανές σε εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με οξυγόνο αλλά δεν έχουν διασωληνωθεί. Ενδεχομένως, και τα άτομα που υποστηρίζονται μηχανικά θα ωφεληθούν, αλλά σε αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτό δεν φάνηκε, ίσως επειδή η παρακολούθηση ήταν πολύ μικρή. (Οι ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από τους λιγότερο σοβαρά ασθενείς)

Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες λοιμώξεις, η έγκαιρη έναρξη της αντιιικής θεραπείας προτού προχωρήσει η λοίμωξη είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και μεγαλύτερη παρακολούθηση σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Ωστόσο, πρόκειται για μια μελέτη ορόσημο.

Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα για άτομα με σοβαρή COVID-19. Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, αλλά αυτή η πρώτη μελέτη «ACTT» είναι μια καλή αρχή που αφήνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Βιβλιογραφία

Beigel JH et al. Remdesivir for the treatment of Covid-19— Preliminary report. N Engl J Med 2020 May 22

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr