Αποτελεσματικό το mRNA εμβόλιο της Moderna έναντι της COVID-19

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου mRNA της Moderna κατά της λοίμωξης COVID-19 – και ιδιαίτερα της σοβαρής μορφής της λοίμωξης – επιβεβαιώθηκε αυτές τις ημέρες σε στοιχεία που κυκλοφόρησαν από το FDA πριν από τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο έδειξε 96% αποτελεσματικότητα έναντι της COVID-19 στους συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 64 ετών και 86% αποτελεσματικότητα στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Επιπλέον, έδειξε 100% αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής μορφής της νόσου, με 30 περιπτώσεις στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και καμία στην ομάδα του εμβολίου.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, πόνο στις αρθρώσεις και ρίγη. Όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες είχαν μικρή διάρκεια. Τρεις παραλήπτες εμβολίου και ένας παραλήπτης εικονικού φαρμάκου ανέπτυξαν πάρεση του προσωπικού νεύρου (Bell’s palsy). Σύμφωνα με το FDA: “Υπάρχουν συγχυτικοί προδιαθεσικοί παράγοντες στους συμμετέχοντες που δεν επιτρέπουν να εκτιμήσουμε αν το εμβόλιο ήταν το αίτιο της πάρεσης προσωπικού ή όχι. Ωστόσο … δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιθανή συμβολή του εμβολίου στις εκδηλώσεις αυτών των συμβάντων πάρεσης του προσωπικού νεύρου.” Το FDA σχεδιάζει να συστήσει συνεχή παρακολούθηση για την πάρεση προσωπικού μόλις ξεκινήσει ο εκτεταμένος εμβολιασμός. Δεν παρατηρήθηκαν αναφυλακτικές αντιδράσεις στο εμβόλιο.

Πηγή

FDA Briefing Document – Moderna COVID-19 Vaccine. https://www.fda.gov/media/144434/download

 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr