Οι νοσηλείες για καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν μειωμένες και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Οι νοσηλείες για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν όσο και κατά το πρώτο κύμα.

Το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19 συσχετίστηκε με μείωση των εισαγωγών για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πολλοί καρδιολόγοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η μείωση σχετίζεται με μείωση της ζήτησης νοσοκομειακής φροντίδας των ανθρώπων από το φόβο της μετάδοσης του κορωνοϊού και όχι με αλλαγή στην επίπτωση των καρδιολογικών νοσημάτων. Πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν οι εθνικές βάσεις δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου για να προσδιοριστεί εάν η δεύτερη καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο συνοδεύτηκε από παρόμοια μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σε ένα δείγμα νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 62.683 εισαγωγές για καρδιακή ανεπάρκεια και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μεταξύ 1 Νοεμβρίου 2018 και 17 Νοεμβρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, που άρχισε τον Μάρτιο του 2020, οι καθημερινές νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια και έμφραγμα μυοκαρδίου μειώθηκαν κατά 54%. Τα ποσοστά άρχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο και σχεδόν επέστρεψαν στα αρχικά μέχρι τον Ιούνιο. Ξεκινώντας με τη δεύτερη καραντίνα τον Οκτώβριο του 2020, οι εισαγωγές μειώθηκαν και πάλι, με μειώσεις κατά 41% στις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια και 34% για έμφραγμα μυοκαρδίου.

Οι παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού σχετίζονται με έντονες μειώσεις στις νοσηλείες για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτή η μελέτη δείχνει τη χρονική συσχέτιση της καραντίνας με τις εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πώς αυτό θα επηρεάσει τα ποσοστά θανάτων δεν είναι γνωστό, αλλά πρέπει να προωθήσουμε μέτρα δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς να λάβουν τις απαραίτητες υπηρεσίες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα για την πανδημία δεν πρέπει να εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητούν την επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Βιβλιογραφία

Wu J et al. Second decline in admissions with heart failure and myocardial infarction during the COVID-19 pandemic. J Am Coll Cardiol 2021 Jan 12; [e-pub].

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr