Η βουδεσονίδη, ένα εισπνεόμενο φάρμακο για το άσθμα, επιταχύνει την ανάρρωση από COVID-19

Η θεραπεία ασθενών με COVID-19 στο σπίτι με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως ως εισπνεόμενο στη θεραπεία του άσθματος, που ονομάζεται βουδεσονίδη, μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωσή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο θεραπείας της νόσου σε όλο τον κόσμο.

Ερευνητές πίσω από τη μελέτη – γνωστή ως PRINCIPLE – δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν μόνο μια ενδιάμεση ανάλυση σε αυτό το στάδιο, αλλά σύντομα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν εισπνευστήρες (inhalers) βουδεσονίδης σε ασθενείς που νοσούν από COVID-19 αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Για πρώτη φορά έχουμε υψηλής ποιότητας αποδείξεις για μια αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να διατεθεί σε όλη την κοινότητα για άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές από την COVID-19.

Σε αντίθεση με άλλες αποδεδειγμένες θεραπείες COVID-19, όπως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη, η βουδεσονίδη είναι αποτελεσματική στα αρχικά στάδια της COVID-19 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης PRINCIPLE προσθέτουν πρόσφατα στοιχεία από μια μικρότερη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διαπίστωσε τον Φεβρουάριο ότι η βουδεσονίδη μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης και την ανάγκη για νοσηλεία μεταξύ των ασθενών με COVID-19 που τους χορηγήθηκε εντός μιας εβδομάδας από τα πρώτα συμπτώματα.

Η βουδεσονίδη είναι ένα ασφαλές, σχετικά φθηνό και εύκολα διαθέσιμο κορτικοστεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σε συσκευές εισπνοής για τη θεραπεία του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Η μελέτη περιελάμβανε 961 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε τυχαία να λάβουν εισπνεόμενη βουδεσονίδη, σε σύγκριση με 1.819 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το συνηθισμένο πρότυπο φροντίδας. Περίπου 751 άτομα στην ομάδα βουδεσονίδης και 1.028 στην συνήθη ομάδα φροντίδας ήταν θετικά στο SARS-CoV-2 και συμπεριλήφθηκαν στην ενδιάμεση ανάλυση.

Οι γιατροί ζήτησαν από τους ασθενείς με βουδεσονίδη να παίρνουν δύο εισπνοές από τη συσκευή εισπνοής, δύο φορές την ημέρα για ένα δεκαπενθήμερο – δίνοντας μια εισπνεόμενη δόση 800 μικρογραμμαρίων δύο φορές την ημέρα για 14 ημέρες. Όλοι οι ασθενείς ήταν είτε άνω των 65 ετών ή ηλικίας άνω των 50 ετών με υποκείμενη κατάσταση υγείας που τους έθεταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα, έδειξαν ότι το 32% αυτών που εισέπνευσαν βουδεσονίδη, σε σύγκριση με το 22% στη συνήθη ομάδα φροντίδας, ανέκαμψαν εντός των πρώτων 14 ημερών και παρέμειναν καλά μέχρι τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την παρακολούθηση.

Μια πλήρης ανάλυση με λεπτομερή αποτελέσματα σχετικά με τον χρόνο έως την ανάρρωση και τη νοσηλεία αναμένεται να δημοσιευτεί όταν όλοι οι εναπομείναντες ασθενείς έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση.

Βιβλιογραφία

Ly-Mee Yu, et al. Inhaled budesonide for COVID-19 in people at higher risk of adverse outcomes in the community: interim analyses from the PRINCIPLE trial. medRxiv; this version posted April 12, 2021.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr