Η λιραγλουτίδη μειώνει το βάρος και διατηρεί το καλό αποτέλεσμα σε παχύσαρκα άτομα χωρίς διαβήτη

Αυτό το φάρμακο, σε συνδυασμό με εντατική άσκηση, διατήρησε τη μείωση βάρους που προέκυψε από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Η λιραγλουτίδη είναι το μόνο GLP-1 ανάλογο που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας (με την επωνυμία Saxenda) σε ασθενείς χωρίς διαβήτη. Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα του φαρμάκου σε συνδυασμό με τη διατροφή και την άσκηση.

Η μελέτη περιελάμβανε ενήλικες με παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος 32–43 kg/m2, μέσος ΔΜΣ 37 kg/m2) που συμμετείχαν σε πρόγραμμα διατροφής 8 εβδομάδων με χαμηλές θερμίδες (800 kcal ημερησίως). Στη συνέχεια, τα 195 άτομα που έχασαν ≥5% του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις τέσσερις ομάδες: συνηθισμένη δραστηριότητα συν εικονικό φάρμακο (ομάδα εικονικού φαρμάκου). πρόγραμμα εντατικής αερόβιας άσκησης συν εικονικό φάρμακο (ομάδα άσκησης). συνήθης δραστηριότητα συν λιραγλουτίδη, τιτλοποιημένη στη μέγιστη δόση 3,0 mg ημερησίως (ομάδα λιραγλουτίδης). και εντατική άσκηση συν λιραγλουτίδη (ομάδα συνδυασμού). Οι ασθενείς με διαβήτη αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Μετά από 1 έτος, η ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχε ανακτήσει κατά μέσο όρο 6,1 κιλά του βάρους που είχε χαθεί κατά την αρχική φάση και η ομάδα άσκησης ανέκτησε 2 κιλά. Αντίθετα, η ομάδα της λιραγλουτίδης έχασε κατά μέσο όρο 0,7 kg επιπλέον και η ομάδα του συνδυασμού έχασε επιπλέον 3,4 kg. Και οι τρεις παρεμβάσεις ήταν σημαντικά καλύτερες από το εικονικό φάρμακο και η θεραπεία συνδυασμού ήταν σημαντικά καλύτερη από την άσκηση μόνο. Οι γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πιο συχνές με τη λιραγλουτίδη παρά με το εικονικό φάρμακο.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του βάρους σε αυτή τη μελέτη πραγματοποιήθηκε μόνο με δίαιτα χαμηλών θερμίδων: Κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου διατροφής 8 εβδομάδων, υπήρχε μια εντυπωσιακή μέση μείωση του βάρους κατά 13 κιλά. Ωστόσο, η λιραγλουτίδη και η εντατική άσκηση ήταν πιο αποτελεσματική από την άσκηση για τη διατήρηση και ενίσχυση αυτής της μείωσης βάρους. Επομένως, όταν η λιραγλουτίδη συνταγογραφείται για μείωση του βάρους, θα πρέπει να θεωρείται ως συμπλήρωμα στη διατροφή και την άσκηση.

Βιβλιογραφία

Lundgren JR et al. Healthy weight loss maintenance with exercise, liraglutide, or both combined. N Engl J Med 2021 May 6; 384:1719.

Xavier Pi-Sunyer, et al. A Randomized, Controlled Trial of 3.0 mg of Liraglutide in Weight Management. N Engl J Med 2015 July 2; 373:11-22.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr