Αναρρωτικό πλάσμα: κανένα όφελος σε νέα, μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη

Σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, το αναρρωτικό πλάσμα δεν βελτίωσε την επιβίωση συγκριτικά προς τη συνήθη αντιμετώπιση.

Από τις πρώτες μέρες του COVID-19, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πλάσμα από άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη COVID-19 (αναρρωτικό πλάσμα). Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν αυτή η θεραπεία βελτιώνει την έκβαση.

Οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο τυχαιοποίησαν 11.558 νοσηλευόμενους συμμετέχοντες στη μελέτη RECOVERY για να λάβουν σε ανοιχτή μελέτη, υψηλούς τίτλους αναρρωτικού πλάσματος συν τη συνήθη αντιμετώπιση ή τη συνήθη αντιμετώπιση μόνο. Ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την τυχαιοποίηση ήταν 9 ημέρες. Όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου κατά την εγγραφή, το 87% των συμμετεχόντων χρειάστηκε μόνο οξυγόνο, το 5% έλαβαν επεμβατικό μηχανικό αερισμό (IMV) και το 8% δεν χρειάστηκε συμπληρωματικό οξυγόνο. Η χρήση άλλων θεραπειών, όπως τα κορτικοστεροειδή και το remdesivir, ήταν ισορροπημένη μεταξύ των δύο ομάδων.

Η θνησιμότητα στις 28 ημέρες ήταν 24% τόσο στις ομάδες αναρρωτικού πλάσματος όσο και στις συνήθεις ομάδες φροντίδας. Ο χρόνος μέχρι το εξιτήριο, η πιθανότητα να παραμείνει ζωντανός και ο αριθμός των ασθενών που προχώρησαν σε μηχανική υποστήριξη ή θάνατο ήταν παρόμοιος και στις δύο ομάδες. Μεταξύ των συμμετεχόντων με αρνητικά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 κατά την έναρξη, η θνησιμότητα ήταν συγκρίσιμη στο αναρρωτικό πλάσμα και στις συνήθεις ομάδες φροντίδας (32% και 34%, αντίστοιχα).

Καθώς αυτή η μεγάλη, τυχαιοποιημένη μελέτη δεν δείχνει κανένα όφελος επιβίωσης του αναρρωτικού πλάσματος σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19, τα ευρήματα θα πρέπει να μας απομακρύνουν από μια τέτοια θεραπεία στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η μελέτη δεν απαντά εάν το αναρρωτικό πλάσμα θα βελτιώσει τα αποτελέσματα μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νόσου τους (όπως προτείνεται σε μια διαφορετική μελέτη) ή σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή και επίμονο πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2. Αυτοί οι σημαντικοί πληθυσμοί ασθενών απαιτούν νέα αξιολόγηση σε μελλοντικές μελέτες.

Βιβλιογραφία

RECOVERY Collaborative Group. Convalescent plasma in patients admitted to hospital with COVID-19 (RECOVERY): A randomised controlled, open-label, platform trial. Lancet 2021 May 29; 397:2049.

Romina Libster, et al. Early High-Titer Plasma Therapy to Prevent Severe Covid-19 in Older Adults. N Engl J Med 2021; 384:610-618

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr