Οξεία ηπατική βλάβη από θεραπευτικές δόσεις ακεταμινοφαίνης (παρακεταμόλης)

Οι μη τοξικές δόσεις προκάλεσαν σοβαρή βλάβη στο ήπαρ μόνο σε ασθενείς με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, νηστεία ή και τα δύο.

Η οξεία βλάβη στο ήπαρ που προκαλείται από σκόπιμη υπερβολική δόση ακεταμινοφαίνης ή παρακεταμόλης είναι καλά γνωστή. Ωστόσο, η ηπατική βλάβη που προκαλείται από θεραπευτικές δόσεις δεν είναι καλά αποσαφηνισμένη. Για να διερευνήσουν αυτό το φαινόμενο, οι ερευνητές εξέτασαν προοπτικά όλους τους ασθενείς με σοβαρή ηπατική βλάβη που εισήχθησαν σε ένα γαλλικό νοσοκομείο από το 2002 έως το 2019. Οι ασθενείς με κίρρωση αποκλείστηκαν. Οι συγγραφείς εντόπισαν 89 ασθενείς με σοβαρή ηπατική βλάβη μετά από λήψη ακεταμινοφαίνης σε θεραπευτικές δόσεις (ορίζονται από τους συγγραφείς ως λιγότερα από 6 g / ημέρα). Η μέση μέγιστη ημερήσια δόση ήταν 4 g ημερησίως και το 40% των ασθενών έπαιρνε λιγότερο από 3 g ημερησίως. Η μέση διάρκεια της λήψης ήταν 4 ημέρες.

Όλες οι περιπτώσεις ηπατικής βλάβης με θεραπευτικές δόσεις ακεταμινοφαίνης συσχετίστηκαν είτε με βαριά κατανάλωση αλκοόλ είτε με νηστεία (δηλαδή περισσότερες από 24 ώρες χωρίς τροφή πριν από την εισαγωγή). Οι περισσότεροι ασθενείς (93%) κατανάλωσαν υπερβολική δόση αλκοόλ (διάμεση πρόσληψη, 80 g / ημέρα) και σχεδόν οι μισοί έμειναν νηστικοί για τουλάχιστον 1 ημέρα πριν από την εισαγωγή. Σε σύγκριση με ασθενείς με υπερδοσολογία, οι ασθενείς με ηπατική βλάβη από θεραπευτικές δόσεις είχαν σοβαρότερη βλάβη στο ήπαρ και χειρότερη επιβίωση.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και οι λεγόμενες «ασφαλείς» δόσεις ακεταμινοφαίνης μπορούν να προκαλέσουν ηπατική βλάβη. Σε αυτή τη μελέτη, ο κίνδυνος της βλάβης στο ήπαρ περιοριζόταν αποκλειστικά σε ασθενείς που ήταν νηστικοί ή έπιναν υπερβολικό αλκοόλ – συνήθως σε συνδυασμό. Κατά πάσα πιθανότητα οι ασθενείς που χαρακτηρίστηκαν ως «νηστικοί» δεν το έκαναν σκόπιμα, αλλά μάλλον δεν έτρωγαν σε περιόδους έντονης κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ασθενείς με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να ενημερώνονται για τις πιθανές βλάβες από τη χρήση ακεταμινοφαίνης.

Βιβλιογραφία

Louvet A et al. Acute liver injury with therapeutic doses of acetaminophen: A prospective study. Hepatology 2021 May; 73:1945

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr