Αντιγριπικό εμβόλιο: ασφαλές στην εγκυμοσύνη

Μια μεγάλη καναδική μελέτη ενισχύει την εμπιστοσύνη προς το αντιγριπικό εμβόλιο κατά τη διάρκεια της κύησης αφού δεν φάνηκαν βλάβες στα παιδιά.

Παρόλο που οι ιατρικές εταιρείες συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να κάνουν το αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, ορισμένες ανησυχίες ότι η μητρική έκθεση στο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες στους απογόνους έχουν προκαλέσει μια διστακτικότητα για τον εμβολιασμό σε ορισμένες γυναίκες αλλά και κλινικούς γιατρούς.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια αναδρομική, πληθυσμιακή μελέτη στη Νέα Σκωτία του Καναδά, για να αξιολογήσουν τους κινδύνους ενός ευρέος φάσματος δυσμενών αποτελεσμάτων στην υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες έναντι μη εμβολιασμένων γυναικών μεταξύ του 2010 και του 2014.

Μεταξύ περισσότερων από 28.000 παιδιών, το 36,2% γεννήθηκαν από μητέρες που έλαβαν το νατιγριπικό εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εμβολιασμένες μητέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι 35 ετών και άνω, άτεκνες και με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Ήταν λιγότερο πιθανό να είναι τρέχουσες ή πρώην καπνίστριες ή να είναι από το χαμηλότερο μέσο όριο οικογενειακού εισοδήματος.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 3,6 ετών, η προσαρμοσμένη ανάλυση δεν διαπίστωσε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της λήψης εμβολίου της μητέρας και των παιδιατρικών αποτελεσμάτων συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, του καρκίνου, των λοιμώξεων ή της χρήσης επειγουσών υπηρεσιών υγείας. Το τρίμηνο του εμβολιασμού δεν συσχετίστηκε με παιδιατρικά αποτελέσματα.

Οι επιπλοκές της γρίπης είναι πιθανότερο να εμφανιστούν στις έγκυες από τις μη έγκυες γυναίκες και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή επιπλοκών στο έμβρυο. Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός της μητέρας κατάτης γρίπης ωφελεί όχι μόνο τις εγκύους, αλλά και τα έμβρυά τους. Επιπλέον, η μεταφορά μέσω του πλακούντα αντισωμάτων μπορεί να προστατεύσει τα βρέφη κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής (όταν δεν συνιστάται ο εμβολιασμός).

Αυτή η καλά δεξαχθείσα καναδική μελέτη προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο στη βιβλιογραφία που ασχολείται με θέματα μητρικής και παιδιατρικής ασφάλειας του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεδομένης της απουσίας επιδημίας γρίπης κατά την περίοδο 2020-2021, ο εμβολιασμός των εγκύων κατά της γρίπης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά την περίοδο 2021-2022.

Βιβλιογραφία

Mehrabadi A et al. Association of maternal influenza vaccination during pregnancy with early childhood health outcomes. JAMA 2021 Jun 8; 325:2285.

Azziz-Baumgartner E et al. Realizing the potential of maternal influenza vaccination. JAMA 2021 Jun 8; 325:2257;

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr