Περιεγχειρητική διαχείριση φαρμάκων: ποια πρέπει να διακόπτονται, ποια συνεχίζονται και ποια τροποποιούνται

Μια επιστημονική ομάδα (Society for Perioperative Assessment and Quality Improvement – SPAQI) δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει να συνεχίζονται και ποια πρέπει να διακόπτονται πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Φάρμακα για τον διαβήτη:

Οι βασικές (ενδιάμεσης ή μακράς δράσης) ινσουλίνες γενικά πρέπει να συνεχίζονται στο 60% έως 80% της συνηθισμένης δόσης το πρωί της χειρουργικής επέμβασης ή το απόγευμα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το συνηθισμένο πρόγραμμα ινσουλίνης του ασθενούς.

Η μετφορμίνη, οι σουλφονυλουρίες, η πιογλιταζόνη και οι αναστολείς της διπεπτιδυλο πεπτιδάσης (DPP) -4 δεν πρέπει να χορηγούνται το πρωί της χειρουργικής επέμβασης.

Οι αναστολείς μεταφορέα νατρίου-γλυκόζης (SGLT) -2 θα πρέπει να διακόπτονται τουλάχιστον 3 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Οι GLP -1 αγωνιστές θα πρέπει να μη χορηγούνται το πρωί της χειρουργικής επέμβασης (για εκείνους που χορηγούνται καθημερινά) ή την εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση (για εκείνους που χορηγούνται εβδομαδιαίως).

Άλλα ενδοκρινικά φάρμακα:

Η θυρορμόνη και τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα μπορούν να ληφθούν το πρωί της χειρουργικής επέμβασης.

Η συνήθης δόση του κορτικοστεροειδούς ενός ασθενούς μπορεί να ληφθεί το πρωί της χειρουργικής επέμβασης.

Τα περισσότερα άλλα ορμονικά ή ενδοκρινικά φάρμακα μπορούν να συνεχιστούν το πρωί της χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, πρέπει να διακόπτονται τα διφωσφονικά (δεδομένου του κινδύνου για οισοφαγίτιδα όταν οι ασθενείς είναι σε ύπτια θέση μετά τη λήψη αυτών των φαρμάκων).

Ουρολογικά φάρμακα:

Οι α-αποκλειστές και οι αναστολείς της 5-α-ρεδουκτάσης μπορούν να ληφθούν το πρωί της χειρουργικής επέμβασης.

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα της ουροδόχου κύστης πρέπει να διακόπτονται το πρωί της χειρουργικής επέμβασης.

Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης (PDE) -5, όταν συνταγογραφούνται για ουρολογικές ενδείξεις, πρέπει να διακόπτονται για 3 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, λόγω του ενδεχομένου ενδοεγχειρητικής υπότασης.

Οι περισσότερες από αυτές τις συστάσεις βασίζονται σε συμπεράσματα της κοινής λογικής από τους μηχανισμούς δράσης και τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων – όχι σε απευθείας περιεγχειρητικές μελέτες. Οι συγγραφείς ενθαρρύνουν την κρίση του θεράποντος σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. διακοπή ορισμένων ορμονικών φαρμάκων που προδιαθέτουν σε θρομβώσεις σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για περιεγχειρητική θρόμβωση).

Βιβλιογραφία

Pfeifer KJ et al. Preoperative management of endocrine, hormonal, and urologic medications: Society for Perioperative Assessment and Quality Improvement (SPAQI) consensus statement. Mayo Clin Proc 2021 Jun; 96:1655.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr