Για τα άτομα ηλικίας 35 – 70 ετών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα συνιστάται να γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2

Εκτιμάται ότι το 13% όλων των ενηλίκων στις ΗΠΑ (18 ετών και άνω) έχουν διαβήτη και το 34,5% πληροί τα κριτήρια για τον προδιαβήτη. Η συχνότητα του προδιαβήτη και του διαβήτη είναι μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους. Οι εκτιμήσεις για τον κίνδυνο εξέλιξης από τον προδιαβήτη στον διαβήτη ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ίσως λόγω διαφορών στον ορισμό του προδιαβήτη ή της ετερογένειας του προδιαβήτη.

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας και νέων περιπτώσεων τύφλωσης μεταξύ ενηλίκων στις ΗΠΑ. Συνδέεται επίσης με αυξημένους κινδύνους καρδιαγγειακών νοσημάτων, μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας και εκτιμάται ότι είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2017. Ο έλεγχος των ασυμπτωματικών ενηλίκων για την ύπαρξη προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας.

Για να ενημερώσει τις οδηγίες του 2015, το USPSTF (United States Preventive Services Task Force) πραγματοποίησε μια συστηματική ανασκόπηση για την αξιολόγηση του προσυμπτωματικού διαβήτη και του διαβήτη τύπου 2 σε ασυμπτωματικούς, μη έγκυους ενήλικες και των προληπτικών παρεμβάσεων για τα άτομα με προδιαβήτη.

Εξετάστηκαν μη έγκυες ενήλικες ηλικίας 35 έως 70 ετών που προσέρχονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (ορίζεται ως δείκτης μάζας σώματος 25 και 30, αντίστοιχα) και χωρίς συμπτώματα διαβήτη.

Το USPSTF κατέληξε με μέτρια βεβαιότητα στο συμπερασμα ότι ο έλεγχος για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 και η παραπομπή των ασθενών με προδιαβήτη σε αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις αποφέρει ένα μέτριο καθαρό όφελος.

Το USPSTF συνιστά να διενεργείται έλεγχος για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες ηλικίας 35 έως 70 ετών που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να δίνουν στους ασθενείς με προδιαβήτη αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις.

Βιβλιογραφία

Davidson KW, Barry MJ, Mangione CM, et al. Screening for Prediabetes and Type 2 Diabetes: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA. 2021 Aug 24;326(8):736-743.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr