Ιριζίνη: η ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες (νους υγιής εν σώματι υγιεί)

Μια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ιριζίνη, βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες στα ποντίκια.

Η τακτική άσκηση βελτιώνει τον έλεγχο του βάρους, προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά με ποιο τρόπο;

Το 2012, οι ερευνητές έδειξαν ότι η άσκηση οδηγεί στην παραγωγή μιας ορμόνης, της ιριζίνης, που μετατρέπει τα λευκά λιποκύτταρα (που αποθηκεύουν λίπος) σε κύτταρα καφέ λίπους (που καίνε λίπος) και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, προτείνοντας έναν μηχανισμό με τον οποίο η τακτική άσκηση προσφέρει μεταβολικά και καρδιαγγειακά οφέλη.

Η τακτική άσκηση ενισχύει επίσης τη γνώση σε ανθρώπους και ποντίκια. Μπορεί η ιριζίνη να είναι και μεσολαβητής της βελτιωμένης γνώσης;

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι, όταν το γονίδιο που κωδικοποιεί την ιριζίνη αδρανοποιήθηκε σε ποντίκια, η τακτική άσκηση δεν βελτίωσε τη γνώση και οι νευρώνες που σχηματίστηκαν κατά την ενηλικίωση ήταν διαταραγμένοι. Όταν η ιριζίνη εγχύθηκε στον ιππόκαμπο, η γνωστική απόδοση βελτιώθηκε. Όταν η γονιδιακή θεραπεία χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση της παραγωγής ιριδίνης στο συκώτι του ποντικιού, η ορμόνη διείσδυσε στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και η γνωστική απόδοση βελτιώθηκε. Η αύξηση των επιπέδων ιριζίνης βελτίωσε επίσης τη γνωστική απόδοση σε δύο καθιερωμένα μοντέλα ποντικών της νόσου Alzheimer (AD), προφανώς μειώνοντας τη νευροφλεγμονή που συνδέεται με την AD.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ιριζίνη, μια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, βελτιώνει τη γνώση σε κανονικά ποντίκια καθώς και σε ποντίκια με νόσο που μοιάζει με νόσο Alzheimer. Το ίδιο μόριο παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης στους ανθρώπους. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες που αποτρέπουν ή αντιμετωπίζουν τη γνωστική εξασθένηση στους ανθρώπους.

Βιβλιογραφία

Islam MR et al. Exercise hormone irisin is a critical regulator of cognitive function. Nat Metab 2021 Aug; 3:1058.

Boström P et al. A PGC1-α-dependent myokine that drives brown-fat-like development of white fat and thermogenesis. Nature 2012 Jan 26; 481:463.

Cairns DM et al. A 3D human brain–like tissue model of herpes-induced Alzheimer’s disease. Sci Adv 2020 May 6; 6:eaay8828.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr