Στις γιορτές είναι πιο εύκολο να χαλάσει η ρύθμιση του διαβήτη. Συμβουλές για να μείνετε προσηλωμένοι στους στόχους σας

Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 δήλωσαν ότι είναι πιο δύσκολο να διαχειριστούν την κατάστασή τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου από ό,τι τις άλλες περιόδους, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Know Diabetes by Heart, περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 ενήλικες στις ΗΠΑ 45 ετών και άνω. Περίπου το 28% των συμμετεχόντων είπε ότι το κύριο μέλημά τους είναι να παραμείνουν στους στόχους υγείας τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ το 15% ανησυχούσε για τα οικονομικά και το 14% ανησυχούσε για τις ασφαλείς συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όσον αφορά τη διατροφή, μόνο το 52% των ερωτηθέντων πίστευε ότι είχε πολύ ή πλήρη έλεγχο των διατροφικών επιλογών κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας διακοπών όπως τα Χριστούγεννα, ενώ το 73% ανέφερε ότι είχε πολύ ή πλήρη έλεγχο κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εβδομάδας, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι διακοπές προσφέρουν προκλήσεις για την υγεία της καρδιάς σε πολλούς ανθρώπους, αλλά ειδικά για εκείνους που έχουν νοσήματα στενά συνδεδεμένα με την καθημερινή διατροφή, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Μερικές συμβουλές για τα τα άτομα με διαβήτη κατά την εορταστική περίοδο:

  • Πάρτε τον έλεγχο της κουζίνας και μαγειρέψτε κάτι που είναι υγιεινό και φιλικό στη διατροφή.
  • Προετοιμαστείτε για τις γιορτές φέρνοντας ένα πιάτο σε ένα πάρτι ή ενημερώνοντας τον οικοδεσπότη για τους διατροφικούς περιορισμούς και τις ανάγκες σας. Εναλλακτικά, φάτε πριν το πάρτι για να μειώσετε τις πιθανότητες να φάτε ανθυγιεινά τρόφιμα.
  • Συσκευάστε υγιεινά σνακ και τρόφιμα για να κρατάτε υπό έλεγχο τους στόχους υγείας ενώ ταξιδεύετε.
  • Δημιουργήστε υγιεινές παραδόσεις και ετοιμάστε μεμονωμένες μερίδες γλυκού. Παραμείνετε δραστήριοι βρίσκοντας έναν τρόπο άσκησης μετά το δείπνο, όπως σύντομους περιπάτους.
  • Κάντε το σπίτι μια ασφαλή ζώνη, κρατώντας τα ανθυγιεινά πιάτα και τρόφιμα έξω από το σπίτι.

Ακόμα κι αν δεν έχετε ο ίδιος διαβήτη, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε υγιές περιβάλλον για τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας που έχουν.

Πηγή

Survey: Holidays place extra stress on people managing type 2 diabetes. American Heart Association® and American Diabetes Association. Published: December 14, 2021

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr