Σε πολλούς ασθενείς με άσθμα υπάρχει δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών που το μιμείται ή το επιδεινώνει

Η δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών (VCD) ή η επαγόμενη λαρυγγική απόφραξη, είναι η ανώμαλη προσαγωγή των φωνητικών χορδών που οδηγεί σε συριγμό, συριγμό των ανώτερων αεραγωγών, βήχα και δύσπνοια. Μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως άσθμα, αλλά μπορεί να υπάρχει επίσης ταυτόχρονα σε μέχρι και τους μισούς ασθενείς με άσθμα. Πυροδοτείται από την άσκηση, τους ερεθιστικούς παράγοντες, το συναισθηματικό στρες και, πιθανώς, την υπνική άπνοια και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η οριστική διάγνωση περιλαμβάνει λαρυγγοσκοπική εξέταση που δείχνει παράδοξη κίνηση των φωνητικών χορδών, αλλά αυτή η εξέταση συχνά δεν είναι διαθέσιμη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Μια αυστραλιανή κλινική που ειδικεύεται στην VCD και το άσθμα ανέφερε αποτελέσματα 212 ασθενών που παραπέμφθηκαν για αξιολόγηση.

Χρησιμοποιώντας σπιρομέτρηση με βρογχοδιαστολή και άμεση οπτικοποίηση των φωνητικών χορδών πριν και μετά την έκθεση σε μαννιτόλη ή ερεθιστική ουσία, οι αξιολογητές προσδιόρισαν ότι

  • το 29% των ασθενών είχαν και VCD και άσθμα,
  • 26% είχαν VCD μόνο,
  • 24% είχαν μόνο άσθμα,
  • 21% δεν είχαν κανένα από τα δύο.

Η αξιολόγηση από ειδικό κλινικό ιατρό προέβλεψε την VCD σε περίπου 70% των ασθενών με επιβεβαιωμένη VCD με λαρυγγοσκόπηση.

Η αποκλιμάκωση ή η διακοπή της θεραπείας του άσθματος ήταν επιτυχής στο 63% των ασθενών χωρίς απόφραξη της ροής του αέρα και στο 81% των ασθενών με επιβεβαιωμένη VCD με λαρυγγοσκόπηση.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ασθενών που παρακολούθησαν λογοθεραπεία ανέφεραν βελτίωση.

Όταν οι ασθενείς έχουν «σοβαρό άσθμα» χωρίς αναστρέψιμη απόφραξη ή εάν αναφέρουν αιφνίδια έναρξη δύσπνοιας και θορυβώδη αναπνοή των ανώτερων αεραγωγών με άσκηση, άγχος ή έντονες οσμές ή ερεθιστικούς παράγοντες, θα πρέπει να υποπτευόμαστε την VCD. Στην ιδανική περίπτωση, τέτοιοι ασθενείς θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό (ΩΡΛ) που μπορεί να κάνει λαρυγγοσκόπηση, αλλά συχνά στέλνω τους ασθενείς κατευθείαν σε λογοθεραπευτή. Μια τέτοια παραπομπή μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή μείωση των φαρμάκων και των συμπτωμάτων για το άσθμα.

Βιβλιογραφία

Stojanovic S et al. Diagnostic and therapeutic outcomes following systematic assessment of patients with concurrent suspected vocal cord dysfunction and asthma. J Allergy Clin Immunol Pract 2022 Feb; 10:602.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr