Μετά από 2 χρόνια εμφανίστηκαν κρούσματα γρίπης και πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το φετεινό αντιγριπικό εμβόλιο έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα

Οι ενδιάμεσες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο MMWR δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης αυτής της σεζόν δεν ήταν αποτελεσματικό.

Με βάση δεδομένα από περισσότερα από 3.600 παιδιά και ενήλικες, ο επιδημιολόγος του CDC Jessie R. Chung, MPH, και οι συνεργάτες του υπολόγισαν ότι το εμβόλιο ήταν 16% αποτελεσματικό κατά της ήπιας ή μέτριας βαρύτητας γρίπης που προκαλείται από τον κυρίαρχο κυκλοφορούντα ιό, τη γρίπη A (H3N2), με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% (-16% έως 39%) που υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός δεν μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εξωνοσοκομειακής λοίμωξης που προκαλείται από τον H3N2.

Ήταν η πρώτη φορά που το CDC μπόρεσε να υπολογίσει την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου από το 2019-2020. Η ασυνήθιστα χαμηλή δραστηριότητα της γρίπης την περασμένη σεζόν – αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του COVID-19 – σήμαινε ότι δεν υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα δεδομένα για να γίνει μια εκτίμηση.

Η δραστηριότητα της γρίπης αυτή τη σεζόν στις ΗΠΑ κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα του 2021 και παρέμεινε κάτω από την εθνική βάση για τις τελευταίες 5 εβδομάδες, σύμφωνα με το FluView του CDC. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αυξημένη επίπτωση γρίπης από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η νέα ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 3.636 παιδιά και ενήλικες με οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις που είχαν εγγραφεί σε επτά τοποθεσίες στο Δίκτυο Αποτελεσματικότητας Εμβολίων κατά της Γρίπης των ΗΠΑ. Ο Chung και οι συνεργάτες του είπαν ότι η εγγραφή ήταν ανεπαρκής για να δημιουργηθούν αξιόπιστες εκτιμήσεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ανά ηλικιακή ομάδα ή τύπο εμβολίου, αλλά σημείωσαν ότι η συνολική εκτίμηση ήταν συνεπής με εκτιμήσεις από προηγούμενες περιόδους που κυριαρχούσαν οι ιοί H3N2, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποφεύγουν τα εμβόλια και προκαλούν σχετικά σοβαρή λοίμωξη.

Η κάλυψη με εμβόλια ήταν χαμηλότερη αυτή τη σεζόν σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των βρεφών και των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά επίσης και τα ποσοστά νοσηλειών που σχετίζονται με τη γρίπη ήταν «ουσιαστικά χαμηλότερα» από ό,τι σε άλλες εποχές που επικρατούσε ο ιός H3N2.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, 194 (5%) είχαν θετικό τεστ για τον ιό της γρίπης Α και κανένα για τον ιό της γρίπης Β. Μεταξύ των 178 ιών της γρίπης Α που είχαν υποτυποποιηθεί, μόνο ένας επανήλθε ως H1N1. Τα άλλα 177 ήταν H3N2. Έντεκα άτομα στη μελέτη βρέθηκαν θετικά τόσο στον ιό της γρίπης Α όσο και στον ιό SARS-CoV-2.

Το ποσοστό των ασθενών με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που είχαν λάβει αντιγριπικό εμβόλιο κυμαινόταν από 31% έως 64%. Μεταξύ των συμμετεχόντων με θετικό τεστ γρίπης, το 41% ​​είχε εμβολιαστεί σε σύγκριση με το 50% όσων βρέθηκαν αρνητικοί.

Οι εκτιμήσεις αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχείς διαγνωστικές εξετάσεις για τη γρίπη, αντιική θεραπεία και προφύλαξη κατά της γρίπης όταν ενδείκνυται, και καθημερινά προληπτικά μέτρα. Το CDC συνεχίζει να συνιστά εμβόλια κατά της γρίπης ακόμη και όταν είναι λιγότερο αποτελεσματικά επειδή ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας, της εισαγωγής στη ΜΕΘ και του θανάτου, μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί αλλά εξακολουθούν να προσβάλλονται από τη γρίπη.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός είναι πιθανό να αποτρέψει τη λοίμωξη ή σοβαρές επιπλοκές από λοίμωξη με άλλους ιούς γρίπης που μπορεί να κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στην εποχή, συμπεριλαμβανομένων των ιών γρίπης A (H1N1) και Β.

Βιβλιογραφία

Chung JR, et al. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2022;doi:10.15585/mmwr.mm7110a1.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr