Μην παίρνετε πολυβιταμίνες, β καροτίνη ή βιταμίνη Ε: δεν ωφελούν ούτε στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου ούτε στην πρόληψη των καρκίνων

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση σύστασης εναντίον της χρήσης συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης ή βιταμίνης Ε για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου ή του καρκίνου.

Οι συστάσεις σε αυτήν τη δήλωση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, είναι σε συμφωνία με εκείνες της δήλωσης σύστασης USPSTF του 2014 σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και πολυβιταμινών για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και του καρκίνου.

Το USPSTF καταλήγει και πάλι στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να αξιολογήσει εάν ωφελούν ή βλάπτουν οι πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου. Το USPSTF συνιστά την αποφυγή χρήσης συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης ή βιταμίνης Ε για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου.

Το σκεπτικό της USPSTF για αυτήν τη σύσταση έχει ως εξής:

  • υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα συμπληρώματα βήτα καροτίνης δεν παρέχουν κανένα όφελος στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου ή του καρκίνου.
  • υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν παρέχουν κανένα όφελος στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου ή του καρκίνου.
  • Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων με πολυβιταμίνες για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου ή του καρκίνου. και
  • Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων με μεμονωμένα ή συνδυασμένα θρεπτικά συστατικά, εκτός από τη βήτα καροτίνη και τη βιταμίνη Ε, για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου ή του καρκίνου.

Η Task Force πρόσθεσε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η βήτα καροτίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ εκείνων που ήδη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η βιταμίνη Ε προκαλεί και οι πολυβιταμίνες μπορούν να προκαλέσουν μικρές βλάβες. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να διακρίνουμε τις βλάβες με μεμονωμένα ή συνδυασμένα συμπληρώματα.

Τα άτομα που πάσχουν από κάποια οξεία ή χρόνια πάθηση μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων ή πολυβιταμινών ως μέρος της διαχείρισης της κατάστασής τους, η οποία υπερβαίνει τα συμπληρώματα για τους σκοπούς πρόληψης που αναφέρονται σε αυτή τη σύσταση. Επιπλέον, η USPSTF διευκρίνισε ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανεπάρκεια είναι μεταξύ των πληθυσμών που έχουν ενδιαφέρον σχετικά με το εάν τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων βιταμινών, μετάλλων και πολυβιταμινών στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα αποτελέσματα του καρκίνου διαφέρουν σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Το HHS και η American Heart Association συνιστούν τα υγιή άτομα να λαμβάνουν επαρκή και πλήρη διατροφή, κυρίως από μια ποικιλία υγιεινών τροφών και ποτών, παρά να παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα.

Αυτή η σύσταση USPSTF προορίζεται να ισχύει μόνο για ενήλικες που κατοικούν στην κοινότητα και δεν είναι εγκυμονούσες. Δεν ισχύει για παιδιά, εγκύους, όσες μπορεί να μείνουν έγκυες ή άτομα με χρόνια πάθηση, νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο ή με διατροφική ανεπάρκεια.

Η USPSTF πρόσθεσε ότι συνιστά χωριστά σε όλα τα άτομα που είναι ικανά ή προγραμματίζουν εγκυμοσύνη να λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα 0,4 έως 0,8 mg φυλλικού οξέος.

Πέρα από σπατάλη χρημάτωνείναι και μια δυνητικά επιβλαβής απόσπαση της προσοχής

Τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών μπορεί να οδηγήσουν σε μια απόσπαση της προσοχής από τις βασισμένες σε στοιχεία στρατηγικές πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Ο σημαντικός προϋπολογισμός μάρκετινγκ της βιομηχανίας συμπληρωμάτων προκαλεί το ενδιαφέρον του καταναλωτή, αλλά και δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα συμπληρώματα ως καλοήθη προληπτικά προϊόντα. Ωστόσο, στις Η.Π.Α., τα συμπληρώματα διατροφής είναι σχετικά ανεξέλεγκτα και απαιτείται να αναγράφεται στην ετικέτα τους ότι «δεν έχουν αξιολογηθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων» και «δεν προορίζονται για τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε πάθησης».

Πέρα από τα χρήματα που ξοδεύονται χωρίς όφελος, η εστίαση στα συμπληρώματα μπορεί να θεωρηθεί ως μια δυνητικά επιβλαβής απόσπαση της προσοχής. Αντί να ξοδεύουμε τα χρήματα, τον χρόνο και την προσοχή μας στα συμπληρώματα, θα ήταν καλύτερα να δίνουμε έμφαση σε δραστηριότητες χαμηλότερου κινδύνου και υψηλότερου οφέλους. Τα συστήματα υγείας και οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε προληπτικές υπηρεσίες βασισμένες σε στοιχεία που συνιστώνται από το USPSTF, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και της συμβουλευτικής συμπεριφοράς για την ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής.

Βιβλιογραφία

US Preventive Services Task Force. Vitamin, Mineral, and Multivitamin Supplementation to Prevent Cardiovascular Disease and Cancer: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA. 2022;327(23):2326–2333. doi:10.1001/jama.2022.8970

Jia J, Cameron NA, Linder JA. Multivitamins and Supplements—Benign Prevention or Potentially Harmful Distraction? JAMA. 2022;327(23):2294–2295. doi:10.1001/jama.2022.9167

O’Connor EA, Evans CV, Ivlev I, et al. Vitamin and Mineral Supplements for the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer: Updated Evidence Report and Systematic Review for the US Preventive Services Task Force. JAMA. 2022;327(23):2334–2347. doi:10.1001/jama.2021.15650

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr