Τι γίνεται όταν διακόπτονται οι ΑΜΕΑ και οι αποκλειστές αγγειοτασίνης λόγω υπερκαλιαιμίας;

Σε μια μελέτη παρατήρησης, η διακοπή αυτών των φαρμάκων συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα.

Όταν οι ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ) ή αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) εμφανίζουν υπερκαλιαιμία, αυτά τα φάρμακα συχνά διακόπτονται. Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα συχνό σε ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία. Ωστόσο, όταν σταματήσουν οι ΑΜΕΑ ή οι ARB, σημαντικά κλινικά οφέλη μπορεί να χαθούν. Οι ερευνητές εξέτασαν αυτήν την αντιστάθμιση σε μια πληθυσμιακή καναδική μελέτη ενηλίκων στη Μανιτόμπα και στο Οντάριο που (1) είχαν ρυθμό σπειραματικής διήθησης <60 mL/λεπτό/1,73 m2, (2) έπαιρναν έναν ΑΜΕΑ ή ένα ARB και (3) ανέπτυξαν υπερκαλιαιμία (επίπεδο καλίου ορού, ≥5,5 mmol/L). Η διάμεση ηλικία ήταν 74 και 79 ετών, αντίστοιχα, στις δύο ομάδες. Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση αποκλείστηκαν.

Οι ΑΜΕΑ ή οι ARB σταμάτησαν μετά την εμφάνιση υπερκαλιαιμίας στο 35% των ασθενών στη Μανιτόμπα και στο 14% των ασθενών στο Οντάριο. Σε αναλύσεις που προσαρμόστηκαν εκτενώς για τις βασικές διαφορές μεταξύ των ασθενών που σταμάτησαν και εκείνων που δεν το έκαναν, οι ασθενείς που σταμάτησαν είχαν σημαντικά υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (αναλογία κινδύνου ≈1,4) και θνησιμότητα καρδιαγγειακής αιτιολογίας (HR ≈1,3) κατά τη μέση παρακολούθηση από 3 έως 4 χρόνια. Η έναρξη της αιμοκάθαρσης ήταν επίσης πιο πιθανή μεταξύ αυτών των ασθενών. Η μείωση της δόσης (από τη μέγιστη σε υπομέγιστη) συσχετίστηκε με αποτελέσματα θνησιμότητας που ήταν μεταξύ της συνέχισης της θεραπείας με τη μέγιστη δόση και της πλήρους διακοπής.

Η υπερκαλιαιμία που σχετίζεται με ΑΜΕΑ ή ARB είναι ιδιαίτερα ενοχλητική σε ασθενείς με καρδιαγγειακή ή χρόνια νεφρική νόσο — καταστάσεις με ειδική ένδειξη χορήγησης για αυτά τα φάρμακα. Οι απόλυτες διαφορές στη θνησιμότητα δεν αντιμετωπίζονται ρητά σε αυτήν τη μελέτη παρατήρησης, αλλά η επιθεώρηση των καμπυλών επιβίωσης υποδηλώνει τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη θνησιμότητα όταν συνεχίζονται τα φάρμακα. Καλό θα είναι να παίρνονται μέτρα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη συνέχιση των  ΑΜΕΑ ή των ARB σε ασθενείς με μέτρια υπερκαλιαιμία, αλλά οι αποφάσεις για τη συνέχιση ή τη διακοπή των φαρμάκων (ή τη μείωση των δόσεων τους) πρέπει τελικά να εξατομικεύονται.

Βιβλιογραφία

Leon SJ et al. Hyperkalemia-related discontinuation of renin-angiotensin-aldosterone system inhibitors and clinical outcomes in CKD: A population-based cohort study. Am J Kidney Dis 2022 Aug; 80:164.

Palmer BF and Clegg DJ. Managing hyperkalemia to enable guideline-recommended dosing of renin-angiotensin-aldosterone system inhibitors. Am J Kidney Dis 2022 Aug; 80:158.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr