Μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να προλάβει την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών

Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά για 3 χρόνια συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση, ενώ αντίθετα μια ανθυγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα μελέτης.

Οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν δείξει το πώς οι αλλαγές στην ποιότητα της διατροφής με βάση τα φυτά επηρεάζουν τον κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση.

Η γνωστική εξασθένηση είναι μια συχνή  κατάσταση, η οποία όμως εύκολα παραβλέπεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από βλάβες σε πολλαπλούς γνωστικούς τομείς όπως η μνήμη, η λογική, οι οπτικοχωρικές ικανότητες και η γλώσσα. Με τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αύξηση του επιπολασμού της άνοιας στον γηράσκοντα πληθυσμό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και επιφέρει ένα μεγάλο οικονομικό βάρος.

Αυτό σημαίνει ότι η εύρεση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου γνωστικής εξασθένησης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης της άνοιας. Ένας παράγοντας που έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τη γνωστική εξασθένηση, είναι τα διατροφικά πρότυπα που δίνουν έμφαση στις φυτικές τροφές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει κάποια σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων με βάση τα φυτά και της γνωστικής λειτουργίας, δηλαδή ότι η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Αντίθετα, μια ανθυγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά είναι επιζήμια για τη γνωστική λειτουργία.

Δεδομένου ότι τα διατροφικά πρότυπα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι σαφές εάν οι διαχρονικές αλλαγές στην ποιότητα της διατροφής με βάση τα φυτά συνδέονται με τη συχνότητα εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη με βάση την εθνική κοινότητα για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση. Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από την Κινεζική Διαχρονική Υγιεινή Έρευνα Μακροζωίας σε 6.662 συμμετέχοντες που δεν είχαν γνωστική έκπτωση το 2008 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2018.

Ο Ding και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τη γνωστική εξασθένηση με την εξέταση Mini-Mental State Examination και μέτρησαν την ποιότητα της διατροφής με βάση τα φυτά με τρεις δείκτες:

  1. συνολικός δείκτης φυτικής διατροφής (PDI).
  2. δείκτης υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά (hPDI). και
  3. δείκτης ανθυγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά (uPDI).

Στα 10 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές κατέγραψαν 1.571 περιστατικά περιστατικών γνωστικής εξασθένησης. Διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση κατά 10 μονάδες στο PDI και στον hPDI συσχετίστηκε με 26% και 30% μικρότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Κάθε αύξηση κατά 10 μονάδες στο uPDI, ωστόσο, συσχετίστηκε με 36% υψηλότερο κίνδυνο.

Επιπλέον, για τους συμμετέχοντες με μεγάλη αύξηση σε PDI, hPDI και uPDI, οι πλήρως προσαρμοσμένοι λόγοι κινδύνου για γνωστική εξασθένηση ήταν 0,77 (95% CI, 0,64-0,93), 0,72 (95% CI, 0,6-0,86) και 1,5 (1,5). % CI, 1,27-1,77), αντίστοιχα, σε σύγκριση με συμμετέχοντες των οποίων η φυτική διατροφή δεν είχε καμία αλλαγή ή ήταν σχετικά σταθερή για 3 χρόνια.

Μεταξύ των ασθενών με μεγάλη μείωση σε PDI, hPDI και uPDI, οι HR ήταν 1,22 (95% CI, 1,02-1,44), 1,3 (95% CI, 1,11-1,54) και 0,8 (95% CI, 0,67-0,96) αντίστοιχα.

Ο Ding και οι συνεργάτες του εντόπισαν επιπλέον μεμονωμένες τροφές που συνδέονται με χαμηλότερη συχνότητα γνωστικής εξασθένησης, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, του σκόρδου, των όσπριων, των ξηρών καρπών, του τσαγιού και των λαχανικών.

Μεταξύ αυτών που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης ήταν τα ψάρια, το κρέας και η ζάχαρη.

Μια φυτική διατροφή υψηλής ποιότητας σε ηλικιωμένους πληθυσμούς έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τη γνωστική έκπτωση. Χρειάζονται παρεμβατικές μελέτες για την επικύρωση των ευρημάτων αυτών και περαιτέρω πολιτικές υγείας για την εφαρμογή τους στην πράξη.

Βιβλιογραφία

Ding K, et al. Changes in Plant-based Dietary Quality and Subsequent Risk of Cognitive Impairment among Older Chinese Adults: A National Community-based Cohort Study. J Clin Nutr. 2023.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr