Μην χρησιμοποιείτε μη πιστοποιημένες συσκευές για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι

Πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν συσκευές που διατίθενται στο εμπόριο για να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση (ΑΠ) στο σπίτι. Ωστόσο, η ακρίβεια πολλών απ’ αυτές τις συσκευές δεν έχει επικυρωθεί.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Amazon για να εντοπίσουν συσκευές με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο διαδίκτυο σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσδιόρισαν ποιες συσκευές έχουν πιστοποιηθεί ως ακριβείς, σύμφωνα με διάφορους οργανισμούς που παρέχουν αυτές τις πληροφορίες.

Η πλειονότητα χρησιμοποιεί μη πιστοποιημένες συσκευές

Συνολικά, περίπου το 80% των συσκευών τόσο του βραχίονα όσο και του καρπού δεν ήταν πιστοποιημένες, με κάποιες διαφορές ανάμεσα στις 10 χώρες. Σε δολάρια των ΗΠΑ, το μέσο κόστος των πιστοποιημένων και μη συσκευών ήταν 67 $ και 32 $, αντίστοιχα.

Αυτή η μελέτη μας υπενθυμίζει να σκεφτούμε την ακρίβεια των μετρήσεων αρτηριακής πίεσης που γίνοαται στο σπίτι. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάζουμε ασθενείς να φέρνουν περιστασιακά τις συσκευές τους στο ιατρείο, όπου μπορούμε να ελέγξουμε ξανά την τεχνική του ασθενούς και να συγκρίνουμε διαδοχικές μετρήσεις της οικιακής συσκευής και της συσκευής του ιατρείου.

Πώς μπορώ να βρω μια πιστοποιημένη συσκευή;

Οι ασθενείς που επιθυμούν να αποκτήσουν πιστοποιημένες συσκευές, μπορούν να συμβουλευτούν τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο ιστότοπο που έχουμε δημιουργήσει στην Ελλάδα, τον STRIDE BP.

Ο STRIDE BP είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που ιδρύθηκε από ειδικούς στην υπέρταση με αποστολή τη βελτίωση της ακρίβειας της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και τη διάγνωση και θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η STRIDE BP παρέχει διεθνή καθοδήγηση και πρακτικά εργαλεία σχετικά με τη μεθοδολογία και την τεχνολογία για την ακριβή εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Η STRIDE BP διοικείται από ένα Εκτελεστικό Συμβούλιο Διοίκησης και ένα Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο που αποτελείται από 24 εμπειρογνώμονες από 16 χώρες σε 5 ηπείρους, οι οποίοι είναι όλοι αναγνωρισμένες αρχές στην καρδιαγγειακή ιατρική, την υπέρταση και τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Η STRIDE BP λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης, τη Διεθνή Εταιρεία Υπέρτασης και την Παγκόσμια Ένωση Υπέρτασης.

Η STRIDE BP είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2019. Ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Κέντρου Υπέρτασης STRIDE-7 του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ελλάδα, το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας και εκπαίδευσης που ιδρύθηκε το 1992 από το πρόγραμμα STRIDE (Science and Technology for Innovation and Regional Development in Europe) της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, με σκοπό την ανάπτυξη υποδομής ερευνητικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη.

Έχω την τιμή να είμαι μέλος της Steering Committee του  STRIDE BP.

Ηρακλής Αβραμόπουλος

 

Βιβλιογραφία

Picone DS et al. Availability, cost, and consumer ratings of popular nonvalidated vs validated blood pressure–measuring devices sold online in 10 countries. JAMA 2023 May 2; 329:1514.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr