Κάνετε άσκηση για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Μια μετανάλυση διαπιστώνει ότι διαφορετικοί τύποι άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη ρύθμιση της υπέρτασης.

Η υπέρταση εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η άσκηση, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ).

Για να προσδιορίσουν τις βέλτιστες προσεγγίσεις άσκησης για τη μείωση της ΑΠ, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μεγάλης κλίμακας ανά ζεύγη και δικτυακή μετανάλυση 270 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, με συνολικό μέγεθος 15.827 ατόμων.

Διαπιστώθηκε ότι όλα τα είδη άσκησης μείωσαν αποτελεσματικά τη συστολική και τη διαστολική  ΑΠ:

  • αερόβια άσκηση (−4,5/−2,5 mm Hg)
  • προπόνηση δυναμικής αντίστασης (−4,6/−3,0 mm Hg)
  • συνδυασμένη προπόνηση (αερόβια και δυναμική προπόνηση με αντίσταση, −6,0/−2,5 mm Hg)
  • διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (−4,1/−2,5 mm Hg)
  • ισομετρική προπόνηση άσκησης (−8,2/−4,0 mm Hg).

Οι κορυφαίες προσεγγίσεις ήταν η ισομετρική άσκηση και στη συνέχεια η συνδυαστική προπόνηση για μειώσεις της συστολικής ΑΠ και η προπόνηση με αντιστάσεις για τη μείωση της διαστολικής ΑΠ. Οι μειώσεις της συστολικής ΑΠ ήταν μεγαλύτερες σε ομάδες ατόμων με υπέρταση.

Ασφαλώς χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες υψηλότερης ποιότητας. Ακόμα κι έτσι όμως, το μήνυμα είναι ότι πολλοί τύποι άσκησης πιθανότατα έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα στην ΑΠ. Επομένως, είναι πιο σημαντικό να κατευθύνουμε τους ανθρώπους σε δραστηριότητες που τους αρέσουν παρά να δίνουν προτεραιότητα σε έναν τύπο έναντι του άλλου. Η άσκηση φαίνεται ότι είναι πολύ χρήσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης.

Βιβλιογραφία

Edwards JJ et al. Exercise training and resting blood pressure: A large-scale pairwise and network meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Sports Med 2023 Jul 25;

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr