Οι διάμεσες πνευμονικές βλάβες είναι συχνό εύρημα στην αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης που γίνεται για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Σε μια μετανάλυση, αυτές οι διαταραχές διαπιστώθηκαν στο 7% των αξονικών τομογραφιών που έγιναν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα.

Ο όρος «διάμεσες πνευμονικές βλάβες» (ILAs) χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να περιγράψει ορισμένα τυχαία ευρήματα στην αξονική τομογραφία πνεύμονα (CT). Σε ένα έγγραφο θέσης που δημοσιεύθηκε το 2020 σχετικά με αυτό το θέμα, οι ILA ορίστηκαν ως τυχαία διαπιστωθείσες μη εξαρτώμενες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών θαμβής υάλου ή δικτυωτών, παραμόρφωση πνεύμονα, βρογχεκτασίες έλξης, μελικηρήθρα και μη εμφυσηματικές κύστεις, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5% μιας πνευμονικής ζώνης.

Για να προσδιορίσουν τον επιπολασμό των ILA, οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη μετανάλυση. Τα ευρήματα περιελάμβαναν τα ακόλουθα:

Σε 10 μελέτες (με 31.000 συμμετέχοντες) προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα με χαμηλή δόση CT, ο συνολικός επιπολασμός των ILA ήταν 7%.

Σε 8 μελέτες γενικού πληθυσμού (με 57.000 συμμετέχοντες), στις οποίες οι συμμετέχοντες έκαναν αξονικές τομογραφίες ρουτίνας για λόγους άλλους από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα ή την ανίχνευση διάμεσης πνευμονοπάθειας, ο συνολικός επιπολασμός των ILA ήταν επίσης 7%.

Σε 6 μελέτες που ανέφεραν θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης 5 ετών, η ύπαρξη ILA συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένη θνησιμότητα, με αναλογίες πιθανοτήτων που κυμαίνονται από 1,4 έως 8,2.

Φαίνεται ότι οι ILA αναφέρονται όλο και περισσότερο στις γνωματεύσεις των αξονικών τομογραφιών που έγιναν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα. Η αιτία και οι συνέπειές τους συχνά είναι ασαφείς. Ωστόσο, θα πρέπει να προτρέψουν την επανεξέταση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, με προσοχή στα αναπνευστικά συμπτώματα και πιθανές αιτίες όπως εκθέσεις σε εισπνεόμενες ουσίες, φάρμακα με τοξικότητα στους πνεύμονες, λανθάνουσες συστηματικές νόσους με πνευμονικές εκδηλώσεις και καταστάσεις που μπορεί να προδιαθέσουν τον ασθενή σε υποτροπιάζουσα λοίμωξη (π.χ., υποτροπιάζουσα πνευμονίτιδα από εισρόφηση). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ILA τελικά εξελίσσονται σε τυπικές διάμεσες πνευμονικές παθήσεις.

Βιβλιογραφία

Hatabu H et al. Interstitial lung abnormalities detected incidentally on CT: A position paper from the Fleischner Society. Lancet Respir Med 2020 Jul; 8:726.

Grant-Orser A et al. Prevalence, risk factors, and outcomes of adult interstitial lung abnormalities: A systematic review and meta-analysis. Am J Respir Crit Care Med 2023 Sep 15; 208:695.

Luo F et al. Adult interstitial lung abnormalities: The new frontier of pulmonary fibrosis. Am J Respir Crit Care Med 2023 Sep 15; 208:651.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr