Θέλετε να επιβραδύνετε την έλευση των γηρατειών; Ρυθμίστε τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου

Θα μπορούσε η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της δυσλιπιδαιμίας και η άσκηση να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση;

Τα κύτταρα των θηλαστικών χρησιμοποιούν τη βιολογική διαδικασία της μεθυλίωσης του DNA (DNAm) για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης αποσιωπώντας αλληλουχίες γονιδίων. Μελέτες δείχνουν ότι το DNAm σχετίζεται με τη διαδικασία της γήρανσης και μπορεί να παρέχει μια εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας, με μερικούς ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επιγενετική επιτάχυνση ηλικίας (EAA) και άλλους επιγενετική επιβράδυνση ηλικίας (EAD).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν περιεκτικά συγχρονικά δεδομένα που συλλέχθηκαν ως μέρος της Μελέτης Υγείας Βασικής Γραμμής Έργου της Google για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ κλινικών παραγόντων και EAA. Από τους 1.661 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 48 έτη, 48% άνδρες, 17% μαύροι), οι 195 (12%) είχαν EAD και 188 (11%) είχαν EAA. Από τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες, η παχυσαρκία και η δυσλιπιδαιμία συσχετίστηκαν με την EAA σε σύγκριση με την EAD. Η EAA συσχετίστηκε επίσης με χειρότερη φυσική λειτουργία. Σε μια υπομελέτη 260 ατόμων με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις DNAm που ελήφθησαν με διαφορά ενός έτους, η υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος συσχετίστηκαν με την επιτάχυνση της γήρανσης.

Αυτή η συγχρονική μελέτη έχει περιορισμούς, αλλά παρέχει κάποια στοιχεία ότι η ρύθμιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση. Υπήρχαν ήδη αρκετοί λόγοι για τον έλεγχο αυτών των παραγόντων κινδύνου, αλλά οι ασθενείς μπορεί επίσης να εκτιμήσουν ότι η καρδιομεταβολική υγεία μπορεί κάποια μέρα να αποδειχθεί πηγή νεότητας.

Βιβλιογραφία

Uchehara B et al. Accelerated epigenetic aging is associated with multiple cardiometabolic, hematologic, and renal abnormalities: A Project Baseline Health substudy. Circ Genom Precis Med 2023 Apr 11

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr