Οι ενδείξεις χορήγησης των GLP-1 αναλόγων επεκτείνονται και σε άλλα νοσήματα πλην του διαβήτη και της παχυσαρκίας

Η σεμαγλουτίδη πρόσφερε σημαντικά οφέλη σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο, αλλά χωρίς διαβήτη.

Αρκετοί αγωνιστές υποδοχέα του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1) έχουν ευνοϊκές καρδιαγγειακές (CV) επιδράσεις σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Το 2023, δύο μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία έδειξαν ότι αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν επίσης τα αποτελέσματα σε ασθενείς με παχυσαρκία που έχουν καρδιαγγειακή νόσο αλλά όχι διαβήτη.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 18.000 ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ≥27 kg/m2 και προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΜΙ), εγκεφαλικό επεισόδιο ή περιφερική αρτηριοπάθεια. Οι ασθενείς με διαβήτη αποκλείστηκαν. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε εβδομαδιαίες ενέσεις σεμαγλουτίδης (τιτλοποιούμενες σε 2,4 mg) ή σε εικονικό φάρμακο. Κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης περίπου 3 ετών, η συχνότητα εμφάνισης της σύνθετης έκβασης εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα της σεμαγλουτίδης από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (6,5% έναντι 8,0%) και κάθε συστατικό αυτού του τελικού σημείου ήταν ανώτερο με τη σεμαγλουτίδη. Όπως αναμενόταν, η απώλεια βάρους ήταν σημαντικά μεγαλύτερη με τη σεμαγλουτίδη παρά με το εικονικό φάρμακο.

Στην άλλη τυχαιοποιημένη μελέτη, 529 ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF), ΔΜΣ ≥30 kg/m2 και χωρίς ιστορικό διαβήτη έλαβαν εβδομαδιαίες ενέσεις σεμαγλουτίδης (τιτλοποιούμενες σε 2,4 mg) ή εικονικό φάρμακο. Σε 1 έτος, οι λήπτες σεμαγλουτίδης – σε σύγκριση με τους λήπτες εικονικού φαρμάκου – είχαν σημαντική και κλινικά σημαντική βελτίωση σε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που εξέταζε συμπτώματα και σωματικούς περιορισμούς. Η μέση απώλεια βάρους ήταν 13% του σωματικού βάρους με τη σεμαγλουτίδη και 3% με εικονικό φάρμακο.

Η σεμαγλουτίδη επί του παρόντος δεν είναι εγκεκριμένη από τον FDA των ΗΠΑ για τη θεραπεία ασθενών με HFpEF ή για τη δευτερογενή πρόληψη ισχαιμικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με παχυσαρκία αλλά χωρίς διαβήτη, δηλαδή οι πληθυσμοί ασθενών σε αυτές τις δυο μελέτες. Ωστόσο, δεδομένων των αποτελεσμάτων αυτών των μελετών, η ενδεχόμενη έγκριση για αυτές τις ενδείξεις φαίνεται πολύ πιθανή. Ο βαθμός στον οποίο τα ευεργετικά αποτελέσματα οφείλονται στην ίδια την απώλεια βάρους, στις μεταβολικές αλλαγές που συνοδεύουν την απώλεια βάρους ή στις μοναδικές ιδιότητες αυτής της κατηγορίας φαρμάκων (ανεξάρτητα από την αλλαγή βάρους) είναι ασαφής. Φαίνεται πιθανό ότι συμβαίνει ένας συνδυασμός αυτών των μηχανισμών.

Πρέπει να σημειωθούν δύο τελευταία σημεία. Πρώτον, περίπου το 10% των ληπτών σεμαγλουτίδης και στις δύο μελέτες διέκοψαν τη θεραπεία λόγω γαστρεντερικών παρενεργειών (σε σύγκριση με το 2% των ληπτών εικονικού φαρμάκου). Και δεύτερον, η υψηλή τιμή της σεμαγλουτίδης στις δόσεις που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις μελέτες (≈17.000 $ ΗΠΑ κόστος ετησίως) – και η πιθανή επίδραση στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης – είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

Βιβλιογραφία

Lincoff AM et al. Semaglutide and cardiovascular outcomes in obesity without diabetes. N Engl J Med 2023 Nov 11.

Kosiborod MN et al. Semaglutide in patients with heart failure with preserved ejection fraction and obesity. N Engl J Med 2023 Aug 25.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr