Το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται πιο αποτελεσματικό για τη διακοπή του καπνίσματος συγκριτικά προς τη θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη

Τα άτομα που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου νικοτίνης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κόψουν το κάπνισμα σε σύγκριση με τους χρήστες θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Cochrane Database of Systematic Reviews.

Το άτμισμα (δηλ. η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου) δεν είναι ακίνδυνο, αλλά είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Τα στοιχεία από καλά διεξαχθείσες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες [RCTs] δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και είναι πιο αποτελεσματικά σε αυτό από τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης (NRT).

Σε αυτήν την ενημέρωση μιας ζωντανής συστηματικής ανασκόπησης, ο Hartmann-Boyce και οι συνεργάτες του διερεύνησαν πώς συγκρίνονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT), τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη και τη συμπεριφορική υποστήριξη/καμία θεραπεία όσον αφορά την 6μηνη αποχή από το κάπνισμα.

Δέκα από τις 88 δοκιμές/μελέτες (n = 27.235, 47 RCTs) που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάλυση δημοσιεύθηκαν από την ενημέρωση του 2022

Περισσότερες από τις μισές δοκιμές (58 μελέτες) είχαν υψηλό κίνδυνο μεροληψίας, ενώ 10 μελέτες είχαν χαμηλό κίνδυνο μεροληψίας. Ο κίνδυνος μεροληψίας στις υπόλοιπες μελέτες ήταν ασαφής.

NRT έναντι ηλεκτρονικού τσιγάρου

Επτά μελέτες (n = 2.544) αξιολόγησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης έναντι της θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης. Μεταξύ των δύο θεραπειών, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία υψηλής βεβαιότητας για αυξημένα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου νικοτίνης (RR = 1,59; 95% CI, 1,29-1,93) και αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με επίτευγμα τεσσάρων επιπλέον τσιγάρων ανά 100.

Οι ερευνητές βρήκαν επιπλέον ένα συγκρίσιμο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και εκείνων που χρησιμοποιούν NRT (RR = 1,03; 95% CI, 0,91-1,17) σε πέντε από τις μελέτες (n = 2.052), το οποίο υποστηρίχθηκε από στοιχεία μέτριας βεβαιότητας .

Κατά την αξιολόγηση σοβαρών ανεπιθύμητων συμβάντων μεταξύ των δύο ομάδων ατόμων, τα τρέχοντα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, άτομα από όλα τα σκέλη μελέτης σπάνια ανέφεραν αυτά τα συμβάντα.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη εναντίον ηλεκτρονικού τσιγάρου νικοτίνης

Χρησιμοποιώντας έξι μελέτες (n = 1.613) που ανέφεραν τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος μεταξύ χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη και χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων νικοτίνης, οι ερευνητές βρήκαν και πάλι υψηλότερα ποσοστά διακοπής με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης (RR = 1,46, 95% CI, 1,09- 1,96), που μπορεί να σημαίνει τρεις ακόμη παραιτήσεις ανά 100. Σημειωτέον, υπήρχαν μόνο μέτρια στοιχεία βεβαιότητας για να υποστηρίξουν αυτό το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά συνεπή με την εικόνα που αναδύεται τα τελευταία 5 περίπου χρόνια – δηλαδή τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.

Το ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών και σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των δύο θεραπειών ήταν παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε μεταξύ NRT και ηλεκτρονικών τσιγάρων. Πέντε μελέτες (n = 1.840) έδειξαν μέτρια βεβαιότητα για συγκρίσιμο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των δύο ομάδων χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων (RR = 1,01, 95% CI, 0,91-1,11), ενώ δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για συμπεράσματα σχετικά με τις διαφορές σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Υποστήριξη συμπεριφοράς/καμία υποστήριξη έναντι ηλεκτρονικών τσιγάρων

Εννέα μελέτες (n = 5.024) ανέφεραν ποσοστά διακοπής του καπνίσματος μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν υποστήριξη συμπεριφοράς/καμία υποστήριξη και εκείνων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης. Τα στοιχεία από αυτές τις μελέτες ήταν χαμηλής βεβαιότητας, επομένως οι ερευνητές μπόρεσαν μόνο να συμπεράνουν ότι η ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να έχει μεγαλύτερα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος (RR = 1,88; 95% CI, 1,56-2,25), γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέσσερις επιπλέον παραιτήσεις ανά 100.

Όταν τοποθετήθηκαν απέναντι στη συμπεριφορική υποστήριξη/καμία υποστήριξη, περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων νικοτίνης παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες (RR = 1,22; 95% CI, 1,12-1,32) με βάση τέσσερις μελέτες (n = 765), αλλά αυτά τα στοιχεία ήταν χαμηλής βεβαιότητας.

Για τρίτη φορά, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συγκρίνουν το ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν συμπεριφορική υποστήριξη/καμία υποστήριξη και εκείνων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης λόγω έλλειψης στοιχείων.

Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για τη δοκιμή νεότερων τύπων ηλεκτρονικών τσιγάρων και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι διαφορές στα χαρακτηριστικά τους – όπως οι γεύσεις – μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματά τους. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες μελέτες στα σκαριά που θα βοηθήσουν να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα.

Αν και αυτή η συστηματική ανασκόπηση εστιάζει στη σύγκριση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με άλλες θεραπευτικές επιλογές για τη διακοπή του καπνίσματος, χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βλάπτουν τα άτομα τόσο πολύ όσο τα τσιγάρα.

Πολλοί ενήλικες σήμερα πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα επικίνδυνων χημικών ουσιών από τα τσιγάρα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης δεν περιλαμβάνουν καύση του καπνού σε αντίθεση με το κανονικό τσιγάρο. Η βλάβη από το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων δεν προέρχεται από τη νικοτίνη αλλά από όλες τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται όταν καίγεται ο καπνός. Αυτό βλάπτει τους ανθρώπους που καπνίζουν και μπορεί επίσης να βλάψει τους ανθρώπους γύρω τους.

Βιβλιογραφία

Lindson N, et al. Cochrane Database Syst Rev. 2023;doi:10.1002/14651858.CD010216.pub8.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr