Το αντιγριπικό εμβόλιο στις εγκύους προστατεύει τα παιδιά τους

Ο μητρικός εμβολιασμός μείωσε κατά το ένα τρίτο τις νοσηλείες που σχετίζονται με τη γρίπη και τις επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε μικρά βρέφη.

Ο μητρικός εμβολιασμός προστατεύει τα βρέφη από νόσους όπως ο κοκκύτης και η COVID-19 κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Τα ποσοστά γρίπης αυξάνονται συνεχώς και τα βρέφη και τα παιδιά με αυτήν τη λοίμωξη συμβάλλουν σημαντικά στις επισκέψεις και τις νοσηλείες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ED). Αν και ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται παγκοσμίως από την ηλικία των 6 μηνών, η πραγματοποίηση του εμβολιασμού σε μικρά βρέφη (καθώς και έγκυες) είναι χαμηλή.

Σε μια μελέτη από το New Vaccine Surveillance Network (NVSN) σε τρεις διαδοχικές περιόδους γρίπης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις επισκέψεις και νοσηλείες στα νοσοκομεία που σχετίζονται με τη βρεφική γρίπη. Μεταξύ 3.764 επιλέξιμων βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών με αναπνευστική νόσο, τα 223 είχαν γρίπη με αναφερόμενη ή επιβεβαιωμένη κατάσταση μητρικής ανοσοποίησης κατά της γρίπης.

Βασικά ευρήματα ήταν:

Συνολικά, το 53% των εγγεγραμμένων βρεφών γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες και το 42% βρέθηκε θετικό στη γρίπη.

Τα βρέφη με γρίπη ήταν μεγαλύτερα και πιο πιθανό να είναι μη Ισπανόφωνοι μαύροι και ασφαλισμένα στο δημόσιο.

Η συνολική αποτελεσματικότητα του μητρικού εμβολιασμού κατά των επισκέψεων στα ΤΕΠ ή των νοσηλειών ήταν 34% και ήταν υψηλότερη όταν το εμβόλιο χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου σε σύγκριση με άλλα τρίμηνα (54% έναντι 17%). Τα ποσοστά ήταν πιο μεγάλα κατά της γρίπης A/H1N1 (39%).

Τα μικρότερα βρέφη ωφελήθηκαν περισσότερο από τον μητρικό εμβολιασμό (η αποτελεσματικότητα ήταν 53% για βρέφη ηλικίας <3 μηνών).

Οι επιπλοκές της γρίπης σε μικρά βρέφη προσεγγίζουν αυτές που παρατηρούνται και στους ηλικιωμένους. Πριν από την ηλικία των 6 μηνών, ωστόσο, τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη του διαπλακουντιακού παθητικού εμβολιασμού που αποκτήθηκε από τον εμβολιασμό των εγκύων μητέρων. Το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όσοι περιθάλπουν εγκύους θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη χρήση του (μαζί με τα εμβόλια Tdap και COVID-19) κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης — με μεγαλύτερη εστίαση σε ευπαθείς κοινότητες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα.

Βιβλιογραφία

Sahni LC et al. Maternal vaccine effectiveness against influenza-associated hospitalizations and emergency department visits in infants. JAMA Pediatr 2023 Dec 18

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr