Στα παχύσαρκα άτομα τα απευθείας από του στόματος αντιπηκτικά έχουν την ίδια δραστικότητα;

Τα αποτελέσματα από μια συγκεντρωτική ανάλυση βασικών μελετών υποδηλώνουν διατήρηση της αποτελεσματικότητας σε ένα ευρύ φάσμα σωματικών βαρών και δεικτών μάζας σώματος.

Ο επιπολασμός της κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ) είναι υψηλότερος στους παχύσαρκους ασθενείς. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για πιθανή μειωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των άμεσων από του στόματος αντιπηκτικών (DOACs) για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στην κολπική μαρμαρυγή σε αυτήν την ομάδα κινδύνου, καθώς και σε λιποβαρή άτομα. Μέχρι σήμερα, οι αναλύσεις υποομάδας από μεμονωμένες μελέτες δεν έχουν αρκετή δύναμη για να παρέχουν σαφή συμπεράσματα. Η τρέχουσα μελέτη χρησιμοποίησε συγκεντρωτικά δεδομένα μεμονωμένων συμμετεχόντων από τυχαιοποιημένες μελέτες για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των DOACs σε όλα τα φάσματα του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Τα δεδομένα ήταν από περίπου 58.000 ασθενείς που συμμετείχαν σε τέσσερις βασικές μελέτες που συνέκριναν μεμονωμένα DOACs (dabigatran, rivaroxaban, apixaban και edoxaban) με ανταγωνιστές βιταμίνης Κ (VKAs) στην κολπική μαρμαρυγή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τα VKA, τα DOACs συσχετίστηκαν με μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή συστηματική εμβολή (αναλογία κινδύνου 0,80), η οποία ήταν παρόμοια μεταξύ του σωματικού βάρους και των στρωμάτων ΔΜΣ. Η συσχέτιση παρατηρήθηκε σε ασθενείς που ήταν παχύσαρκοι και επίσης σε αυτούς που ήταν λιποβαρείς (ΔΜΣ <18,5 kg/m2 ή σωματικό βάρος <50 kg). Η χρήση των DOAC συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο για ενδοκρανιακή αιμορραγία, ο οποίος ήταν επίσης συνεπής για το σωματικό βάρος και τα στρώματα ΔΜΣ.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά για τη διαχείριση τόσο των λιποβαρών όσο και των υπέρβαρων ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Παρόλα αυτά, θα εξακολουθούσα να έχω επιφυλάξεις σχετικά με τη συνταγογράφηση DOAC στη μικρή μειοψηφία των ασθενών με ΔΜΣ >45 kg/m2 ή σωματικό βάρος >150 kg λόγω της υποεκπροσώπησής τους στις βασικές δοκιμές. Εξάλλου, η βαρφαρίνη λειτουργεί και μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Βιβλιογραφία

Patel SM et al. Efficacy and safety of non–vitamin-K antagonist oral anticoagulants versus warfarin across the spectrum of body mass index and body weight: An individual patient data meta-analysis of four randomized clinical trials of 58464 patients with atrial fibrillation. Circulation 2024 Jan 24.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr