Πώς να μειώσετε την αρτηριακή πίεση με υγιεινή διατροφή

Η υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση) είναι πολύ συχνή στον πληθυσμό. Παρότι υπάρχουν πολλά αντιυπερτασικά φάρμακα, ένα μεγάλο ποσοσοτό των ατόμων με υπέρταση δεν έχει την ιδανική αρτηριακή πίεση. Εκτός από τη θεραπεία με φάρμακα, πολύ μεγάλη σημασία στη ρύθμιση της πίεσης έχει και η σωστή διατροφή.

Τι ωφέλη θα έχω εάν κάνω υγιεινή διατροφή;

Υπάρχουν μερικές αλλαγές στη διατροφή μας που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αλλά και να βοηθήσουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα να είναι πιο αποτελεσματικά. Επίσης, αυτή η διατροφή θα ελαττώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και όλων των συνεπειών της αθηροσκλήρωσης, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και ορισμένων καρκίνων.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με:

Φρούτα

Λαχανικά

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά

Κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και ψάρια

Ανάλατους ξηρούς καρπούς και όσπρια

Φυτικά έλαια (πχ ελαιόλαδο)

Τι πρέπει να αποφεύγετε;

Κορεσμένα και τρανς λιπαρά

Αλάτι (νάτριο)

Κόκκινο κρέας

Γλυκά και σακχαρούχα ποτά

Προσπαθείτε να τηρείτε τις υγιεινές αυτές επιλογές και στα σπιτικά φαγητά αλλά και όταν γευματίζετε έξω σε εστιατόρια. 

Εάν ακολουθήσω όλες αυτές τις οδηγίες θα υπάρχει αποδεδειγμένα αποτέλεσμα στην πίεσή μου;

Όλα τα παραπάνω μελετήθηκαν σε μια εξαιρετικά σχεδιασμένη μελέτη που έγινε πριν από χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν αποτελεσματική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το όνομα της μελέτης (DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension) συνηθίζεται να δίνεται σε αυτό το πλάνο διατροφής (DASH diet).

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων

Κάνοντας συνήθεια την ανάγνωση των ετικετών, η επιλογή των τροφών θα είναι πιο υγιεινή. Ψάξτε και αποφύγετε τις τροφές που περιέχουν κορεσμένα λίπη ή τρανς λιπαρά (αυτές οι τροφές αυξάνουν τη χοληστερίνη). Οι τροφές με αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Όσο περισσότερο νάτριο (αλάτι) τρώτε, τόσο πιο ψηλή θα είναι η αρτηριακή πίεση. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο έντονο στις μεγαλύτερες ηλικίες διότι εκεί η υπέρταση είναι νατριοευαίσθητη.

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να ελαττώσω την πίεσή μου;

Να μειώσετε τα βάρος σώματος

Να γυμνάζεστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας με γρήγορο βάδισμα επί 30 λεπτά κάθε φορά.

Να μειώσετε τη λήψη αλκοολούχων ποτών σε 2 την ημέρα για τους άνδρες και 1 την ημέρα για τις γυναίκες)

Και φυσικά να σταματήσετε το κάπνισμα.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr