Γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τον κορωνοϊό;

Είναι πλέον γνωστό ότι η νόσος COVID-19 από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 είναι βαρύτερη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε εκείνα που έχουν υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι κάνει διακρίσεις και στο φύλο, με τους άνδρες να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν αλλά και να πεθάνουν από τη λοίμωξη αυτή.

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, όπου μια ανάλυση διαπίστωσε ποσοστό θνησιμότητας 2,8% στους άνδρες σε σύγκριση με 1,7% στις γυναίκες.

Έκτοτε, το ίδιο παρατηρήθηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ιράν, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Ισπανία.

Στην Ιταλία, οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 71% των θανάτων ενώ στην Ισπανία, από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, διαπιστώθηκε διπλάσιος αριθμός ανδρών από τις γυναίκες που έχουν πεθάνει.

Γιατί λοιπόν οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι;

Η αλήθεια είναι ότι κανένας μας δεν γνωρίζει τι προκαλεί τη διαφορά.

Αρχικά, το κάπνισμα προτάθηκε ως πιθανή εξήγηση. Στην Κίνα, περίπου το 50% των ανδρών, αλλά μόνο το 2% περίπου των γυναικών καπνίζουν και επομένως οι υποκείμενες διαφορές στην υγεία των πνευμόνων θεωρείται ότι συμβάλλουν ώστε οι άνδρες να έχουν βαρύτερα συμπτώματα και χειρότερη τελική έκβαση.

Η θεωρία του καπνίσματος υποστηρίχθηκε από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα και συμπέρανε ότι οι καπνιστές αποτελούσαν περίπου το 12% εκείνων με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, αλλά το 26% αυτών που κατέληξαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή πέθαναν.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως το μέσο για τη μετάδοση του ιού: οι καπνιστές αγγίζουν περισσότερο τα χείλη τους και μοιράζονται τσιγάρα μεταξύ τους.

Οι παράγοντες συμπεριφοράς που διαφέρουν μεταξύ των φύλων μπορεί επίσης να έχουν κάποιο ρόλο. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πλύνουν τα χέρια τους, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν σαπούνι, είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη και είναι πιθανότερο να αγνοούν τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ότι ενδεχομένως πιο θεμελιώδεις βιολογικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι. Ενώ υπάρχουν περισσότερες αναλογίες αρρένων καπνιστών σε πολλές χώρες – στην Ιταλία, περίπου το 28% των ανδρών και το 19% των γυναικών καπνίζουν – οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες όπως στην Κίνα. Πάραυτα όμως, οι άνδρες εξακολουθούν να υπερεκπροσωπούνται στις στατιστικές COVID-19.

Παλιότερα ερευνητικά δεδομένα, έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν χαμηλότερη έμφυτη αντιιική ανοσολογική αντίδράση σε μια σειρά λοιμώξεων όπως η ηπατίτιδα C και ο ιός HIV. Μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει και για τους κορωνοϊούς, αν και ειδικά το COVID-19 δεν έχει μελετηθεί. Ενδεχομένως λοιπόν, το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μην προκαλέσει την κατάλληλη αντίδραση όταν αρχικά συναντήσει τον ιό.

Οι ορμόνες μπορούν επίσης να παίζουν σημαντικό ρόλο. Έχει αποδειχθεί ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν τις αντι-ιικές αποκρίσεις των ανοσοκυττάρων. Και πολλά γονίδια που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ (εκ των οποίων οι άνδρες έχουν ένα και οι γυναίκες έχουν δύο) και έτσι είναι πιθανό ότι μερικά γονίδια που εμπλέκονται στην ανοσολογική απάντηση είναι πιο δραστικά στις γυναίκες απ ‘ ό, τι στους άνδρες.

Τελικά, η βιολογία, ο τρόπος ζωής και η συμπεριφορά είναι πιθανό ότι συμμετέχουν σε κάποιο βαθμό στη διαφορά αυτή μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αλλά σε τι βαθμό συμμετέχει το κάθε ένα θα το ξέρουμε όταν έχουμε περισσότερα ερευνητικά δεδομένα.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr