Η κόπωση της προστασίας από τον κορωνοϊό: μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, πώς θα την καταπολεμήσουμε

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο κόσμος να σταματήσει να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το ενδεχόμενο οι παραλίες να γεμίσουν ξαφνικά από κόσμο που δεν προσέχει, δυστυχώς δεν είναι πολύ απίθανο και, μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και σε νέα εφαρμογή καραντίνας. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της “κόπωσης από τα μέτρα προστασίας”.

Στην αρχή της εφαρμογής της καραντίνας, οι περισσότεροι άνθρωποι έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων έχοντας ως στόχο να επιπεδωθεί η καμπύλη των κρουσμάτων (flatten the curve).

Τώρα, μετά από τόσες εβδομάδες εγκλεισμού, ο συνδυασμός άγχους, φόβου, κοινωνικής απομόνωσης και διακοπής των καθημερινών συνηθειών, έχει προκαλέσει σε πολλούς ανθρώπους μια ψυχική εξάντληση. Καθώς η κατάσταση με τον κορωνοϊό δείχνει προς το παρόν καλύτερη, οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο χαλαροί σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης – και ενδεχομένως θα θέσουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε κίνδυνο. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην πέσουμε σε αυτή την παγίδα της χαλάρωσης και να συνεχίσουμε να τηρούμε τις οδηγίες προστασίας.

Πώς θα καταπολεμήσουμε την κόπωση από τα μέτρα προστασίας;

Με αρκετό ύπνο, ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης ποτών, διατήρηση των κοινωνικών επαφών και με διάφορους τρόπους καταπολέμησης του άγχους. Μέτρα που έχουμε ξανακούσει πολλές φορές, αλλά πάντα είναι αποτελεσματικά και επίκαιρα.

Όσο σημαντικοί και αν είναι οι στόχοι της επιπέδωσης της καμπύλης και η βελτίωση της δημόσιας υγείας, δεν παύουν να αποτελούν αφηρημένες έννοιες και με τον καιρό τις ξεχνάμε. Εκείνο που ωφελεί είναι να σκεφτούμε το πώς η συμπεριφορά μας θα επηρεάσει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε και επίσης να διασπείρουμε τον ιό σε κοντινούς μας ανθρώπους.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν αυτό ήδη συνέβη, θεωρώντας πως αφού δεν αρρώστησαν μέχρι τώρα θα το αποφύγουν και στο μέλλον. Δυστυχώς όμως, εάν αλλάξει η συμπεριφορά μας και μειώσουμε τα μέτρα προστασίας, ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Καλό θα είναι να χτίσουμε από την αρχή τις ρουτίνες μας. Με τον κορωνοϊό πολλές συνήθειές μας άλλαξαν, αλλά από τώρα είναι ευκαιρία να ξαναβάλουμε στην καθημερινότητά μας ωφέλιμες ενασχολήσεις όπως η γυμναστική και η κοινωνικοποίηση. Φτιάχνοντας μια νέα κανονικότητα μπορεί να σταθεροποιήσει τη διάθεσή μας και τη συμπεριφορά μας.

Μπορούμε επίσης να εστιάσουμε την προσοχή μας σε μικρά κομμάτια της καθημερινότητας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα της εποχής. Για παράδειγμα, αντί να σκεφτόμαστε πόσο καιρό θα διαρκέσει το πρόβλημα του κορωνοϊού και της απομόνωσης, καλύτερα να σκεφτόμαστε το άμεσο μέλλον, όπως τι θα κάνω σήμερα το πρωί ή αν υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να κάνω και δεν τα έχω κάνει.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η κοινωνική απομόνωση είναι για το κοινό καλό. Κρατώντας τον εαυτό μας ασφαλή, συμβάλλουμε στη διατήρηση της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας την επάρκεια των νοσοκομείων και έτσι σώζωντας ζωές. Αυτή η σκέψη μπορεί επίσης να βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την κόπωση.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr