Οι συχνές υπογλυκαιμίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου

Τα συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας σχετίστηκαν με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 σε μια πρόσφατη αναδρομική μελέτη. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένα φάρμακα για το διαβήτη που μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία θα πρέπει να αποφεύγονται.

Οι ασθενείς που είχαν περισσότερα από πέντε υπογλυκαιμικά επεισόδια ετησίως είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν λιγότερο συχνά επεισόδια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Παρόλο που υπήρχαν λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια στους νεότερους ασθενείς, η συνολική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων παρουσιάστηκε ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα.

Με βάση αυτή αλλά και παλαιότερες μελέτες που συνδέουν την υπογλυκαιμία με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι γιατροί που αντιμετωπίζουν ασθενείς με διαβήτη, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να εξατομικεύσουν τους στόχους γλυκαιμικού ελέγχου για κάθε ασθενή με βάση τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά τονίζουν την ανάγκη να αποφεύγονται ει δυνατόν ορισμένα αντιδιαβητικά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, όπως η ινσουλίνη, οι σουλφονυλουρίες και άλλα, για την αποφυγή και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η εξατομίκευση της αντιδιαβητικής θεραπείας για κάθε ασθενή έχει μεγάλη σημασία για την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως οι SGLT2 αναστολείς, οι DPP4 αναστολείς, τα GLP1 ανάλογα και οι θειαζολιδινεδιόνες ευτυχώς δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες, ούτε και η μετφορμίνη που είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής στο διαβήτη τύπου 2. Από τις σουλφονυλουρίες, η γλιβενκλαμίδη έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα υπογλυκαιμιών, συγκριτικά προς τη γλιμεπιρίδη και τη γλιπιζίδη.

Πηγή

Rajpal A et al. American Diabetes Association (ADA) 80th Scientific Sessions. June 12 – 16, 2020; A Virtual Experience. Abstract 161-OR.

 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr