Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια σκυλιά έχουν καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη

Η ύπαρξη σκύλου στο σπίτι έχει συσχετιστεί με αυξημένη σωματική δραστηριότητα στους ενήλικες και βελτιωμένη κοινωνική και συναισθηματική συμπεριφορα στα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά καμία μελέτη μέχρι τώρα δεν έχει μελετήσει τα οφέλη σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια αυστραλιανή μελέτη στην οποία γονείς 1.646 παιδιών (μέση ηλικία, 3 ετών) υποβλήθηκαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την ύπαρξη σκύλου στο σπίτι και την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού τους.

Στο 42% των οικογενειών με σκύλους, το 77% των μικρών παιδιών έπαιζαν με τον σκύλο αρκετές φορές την εβδομάδα και το 53% έβγαινε για περπάτημα με τον σκύλο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα παιδιά των οικογενειών που είχαν σκύλους είχαν μικρότερα ποσοστά προβλημάτων συμπεριφοράς και προβλήματα σχέσεων με συνομήλικους και περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές από τα παιδιά των οικογενειών που δεν είχν σκύλο. Ο περίπατος με το σκύλου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συνδέθηκε με καλύτερα συνολικά κοινωνικο-συναισθηματικά αποτελέσματα και περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές. Ωστόσο, το παιχνίδι με τον σκύλο συχνά δεν σχετ΄σιτηκε με καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι απαραίτητο οι οικογένειες με μικρά παιδιά να πάρουν ένα σκυλί στο σπίτι; Εξαρτάται. Πολλές οικογένειες τελευταία υιοθετούν κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του COVID-19. Αυτό μπορεί να είναι ένας θετικός τρόπος για να διοχτευθεί ο επιπλέον χρόνος και η ενέργεια. Παρόλο που η υιοθεσία ενός ζώου απαιτεί πολλή προετοιμασία, τα μικρά παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή στον προγραμματισμό, τις καθημερινές ευθύνες και την εκπαίδευση που συνεπάγεται η φροντίδα ενός σκύλου. Η ύπαρξη ενός κατοικιδίου δημιουργεί στο παιδί την ανάγκη να διαβάσει τη γλώσσα του σώματος του ζώου και τη μη λεκτική συμπεριφορά, να αναρωτηθεί τι σκέφτεται το ζώο και να αναπτύξει αυξημένη ενσυναίσθηση.

Βιβλιογραφία

Wenden EJ et al. The relationship between dog ownership, dog play, family dog walking, and pre-schooler social-emotional development: Findings from the PLAYCE observational study. Pediatr Res 2020 Jul 6;

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr