Ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής σε ασθενείς με έξαρση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

Περίπου το 6% των ασθενών με ΧΑΠ που νοσηλεύθηκαν λόγω επιδείνωσης των αναπνευστικών συμπτωμάτων θα μπορούσαν να έχουν πνευμονική εμβολή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA.

Περίπου 740 ασθενείς με ΧΑΠ που εισήχθησαν σε γαλλικά νοσοκομεία αξιολογήθηκαν για την πιθανότητα πνευμονικής εμβολής με τη χρήση της αναθεωρημένης κλίμακας της Γενεύης (βλ. Σύνδεσμο παρακάτω) εντός 48 ωρών από την εισαγωγή. Όσοι είχαν βαθμολογία 11 ή παραπάνω της κλίμακας της Γενεύης είχαν αυξημένη πιθανότητα πνευμονικής εμβολής και υποβλήθηκαν σε αξονική αγγειογραφία πνευμόνων και υπερηχογράφημα φλεβών κάτω άκρων. Οι ασθενείς με χαμηλότερη βαθμολογία της κλίμακας της Γενεύης υποβλήθηκαν σε εξέταση D-dimer. Όσοι είχαν επίπεδα στα 500 ng / mL ή παραπάνω υποβλήθηκαν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Από τους 17 ασθενείς με υψηλές βαθμολογίες της κλίμακας της Γενεύης, στο 29% διαπιστώθηκε η ύπαρξη πνευμονικής εμβολής στην αξονική αγγειογραφία πνευμόνων. Από περίπου 480 ασθενείς με χαμηλότερη βαθμολογία της κλίμακς της Γενεύης αλλά με θετικά αποτελέσματα D-dimer που υποβλήθηκαν σε αξονική αγγειογραφία, στο 8% διαπιστώθηκε πνευμονική εμβολή. Η πνευμονική εμβολή διαγνώστηκε σε τρεις επιπλέον ασθενείς με χαμηλότερες βαθμολογίες της κλίμακας της Γενεύης που δεν είχαν εξέταση D-dimer.

Μεταξύ 670 ασθενών στους οποίους αποκλείστηκε η φλεβοθρόμβωση κατά την αρχική εισαγωγή και οι οποίοι δεν έλαβαν αντιπηκτικά κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 3 μηνών, οι πέντε εμφάνισαν πνευμονική εμβολή.

Βιβλιογραφία

Couturaud F, Bertoletti L, Pastre J, et al. Prevalence of Pulmonary Embolism Among Patients With COPD Hospitalized With Acutely Worsening Respiratory Symptoms. JAMA. 2021;325(1):59–68.

Geneva Score (Revised) for Pulmonary Embolism

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr