Ακόμη και όσοι νόσησαν από COVID-19 θα πρέπει να εμβολιαστούν

Με τις ελλείψεις του εμβολίου Covid-19 και τα προβλήματα με την αργή παραγωγή του δημιουργείται το ερωτηματικό αν θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα άτομα που είχαν ήδη τον ιό και έχουν αναρρώσει πλήρως. Είναι το εμβόλιο ασφαλές για αυτούς;

Οι οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) αναφέουνι ότι ακόμη και άτομα που είχαν Covid μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη του εμβολίου.

«Λόγω των σοβαρών κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το Covid-19 και του γεγονότος ότι είναι δυνατή η επαναμόλυνση με το Covid-19, θα πρέπει να εμβολιαστείτε ανεξάρτητα από το εάν είχατε ήδη λοίμωξη Covid-19», σύμφωνα με το CDC. Να γιατί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη «φυσική ανοσία»

Όταν κάποιος μολυνθεί με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το Covid-19, το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργεί αντισώματα, τα οποία είναι πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και βοηθούν στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων. Αυτό ονομάζεται «φυσική ανοσία».

Τα εμβόλια mRNA που διατίθενται επί του παρόντος για το Covid λειτουργούν δίνοντας στα κύτταρα οδηγίες για να φτιάξουν ένα μη μολυσματικό κομμάτι της πρωτεΐνης ακίδας του κορανοϊού. Το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει τα αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας και δημιουργεί αντισώματα κατά αυτής.

Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας που βρισκόμαστε, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία από το Covid και εάν αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει την επαναμόλυνση

Μελέτες σε άτομα που εκτέθηκαν σε Covid και στη συνέχεια ανέρρωσαν έδειξαν ότι τα αντισώματά τους παρέμειναν αρκετά σταθερά και παρουσίασαν μικρή μείωση μετά από έξι ή οκτώ μήνες. Ένα άλλο πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα: τα Β και Τ λεμφοκύτταρα που είναι ειδικά για τον κορωνοϊό (που συνεργάζονται για να θυμούνται και να καταπολεμούν τις λοιμώξεις) φαίνεται επίσης να αυξάνονται και να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μετά τη λοίμωξη.

Νέα ερευνητικά δεδομένα που ακόμη δεν έχουν πλήρως αξιολογηθεί, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν ήδη Covid τείνουν να έχουν υψηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση των εμβολίων mRNA συγκριτικά προς τις δύο δόσεις του εμβολίου σε άτομα που δεν το είχαν. Ορισμένοι ανοσολόγοι υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από το Covid μπορεί να χρειάζονται μόνο μία δόση εμβολίου.

Το εμβόλιο θα προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που είχαν Covid;

Υπήρξαν κάποιες ανέκδοτες αναφορές για κάποιους που ανέρρωσαν από Covid οι οποίοι παρουσίασαν πιο σοβαρές παρενέργειες – αίσθημα πόνου, κακουχία ή ακόμη και πυρετό – μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Αυτό μάλλον δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στον κορωνοϊό με πολύ πιο έντονο τρόπο.

Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να παραλείψετε το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ασφαλής μετά την ανάρρωσή σας από το Covid.

Τα άτομα που είχαν Covid «μπορούν να περιμένουν»

Είναι ασυνήθιστο για άτομα που έχουν μολυνθεί με Covid να μολυνθούν ξανά εντός 90 ημερών από την ανάρρωση, σύμφωνα με το CDC. Επειδή υπάρχει μικρότερος κίνδυνος επανεμφάνισης σε αυτόν τον πληθυσμό, μπορείτε να επιλέξετε να καθυστερήσετε προσωρινά τον εμβολιασμό εάν είχατε ήδη το Covid-19.

Εάν είστε κάποιος που έχει Covid αντισώματα “μπορείτε να περιμένετε λίγο” για να πάρετε το εμβόλιο. Όμως, τελικά το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει διότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης μετά από καιρό είναι υπαρκτός.

Πηγή

Frequently Asked Questions about COVID-19 Vaccination. CDC. Updated Jan. 25, 2021

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr