Η ύπαρξη αντισωμάτων έναντι της COVID-19 στο αίμα μάλλον υποδηλώνει προστασία έναντι της επαναλοίμωξης

Υπάρχουν νέα δεδομένα που δείχνουν ότι η θετική εξέταση αντισωμάτων Covid-19 από προηγούμενη λοίμωξη σχετίζεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν αυτά τα άτομα ξανά στο μέλλον.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν θετικά αποτελέσματα για αντισώματα Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό σε σύγκριση με εκείνα που ήταν αρνητικά για αντισώματα.

Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι το να είναι κανείς θετικός στο αντίσωμα μετά από φυσική λοίμωξη σχετίζεται με μερική προστασία ενάντια σε μια νέα λοίμωξη.

Παρόλα αυτά, τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 θα πρέπει να εμβολιαστούν όταν έλθει η σειρά τους.

Οι ερευνητές – από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και τις εταιρείες LabCorp, Quest Diagnostics, Aetion Inc. και HealthVerity – εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν κάνει μια εξέταση αντισωμάτων Covid-19 πέρυσι μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου. Μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν, το 11,6% ήταν θετικό για αντισώματα Covid-19 και το 88,3% αρνητικό.

Σε δεδομένα παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 0,3% αυτών που είχαν θετικά αποτελέσματα για αντισώματα Covid-19 κατέληξαν σε θετικά αποτελέσματα για λοίμωξη από κοροναϊό αργότερα, μετά από 90 ημέρες. Ενώ, το 3% αυτών με αρνητικά αποτελέσματα εξέτασης αντισωμάτων Covid-19 διαγνώστηκαν αργότερα με λοίμωξη κορωνοϊού κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Βεβαίως, αυτή η μελέτη είναι παρατήρησης και υποδηλώνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων των εξετάσεων αντισωμάτων Covid-19 και ενός μικρότερου κινδύνου λοίμωξης περίπου 90 ημέρες αργότερα – αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της αιτιολογικής σχέσης και για το πόσο καιρό  μπορεί να διαρκέσει η προστασία από αντισώματα.

Απαιτείται επίσης περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό του κινδύνου επαναμόλυνσης από μία από τις νεοεμφανισθείσες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι περισσότεροι ασθενείς που αναρρώνουν από το Covid-19 έχουν αντισώματα και η επαναμόλυνση φαίνεται να είναι σπάνια μέχρι στιγμής – αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφές για το πόσο θα διαρκέσει η προστασία των αντισωμάτων από τη φυσική λοίμωξη.

Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 ανεξάρτητα από την κατάσταση των αντισωμάτων.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία των αντισωμάτων που παρέχονται από τα εμβόλια είναι επίσης άγνωστο. Μόνο ο χρόνος είναι αυτός που θα μας πει πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία με αντισώματα λόγω της φυσικής μόλυνσης ή του εμβολιασμού.

Βιβλιογραφία

Harvey RA, Rassen JA, Kabelac CA, et al. Association of SARS-CoV-2 Seropositive Antibody Test With Risk of Future Infection. JAMA Intern Med. Published online February 24, 2021.

Katz MH. How to Advise Persons Who Are Antibody Positive for SARS-CoV-2 About Future Infection Risk. JAMA Intern Med. Published online February 24, 2021.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr