Επαγγελματίες υγείας: πότε κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2;

Η γνωστή έκθεση σε κρούσμα COVID-19 στην κοινότητα, η υψηλότερη συχνότητα κρουσμάτων στην κοινότητα και η Μαύρη φυλή συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για οροθετικότητα μεταξύ των εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για λοίμωξη από SARS-CoV-2 μεταξύ των εργαζομένων στον χώρο της υγείας είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό πολιτικών για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.

Στην πρώτη από τις δύο μελέτες, οι ερευνητές συνέλεξαν 30.000 υπαλλήλους και ιατρικό προσωπικό σε ένα ακαδημαϊκό ιατρικό σύστημα 11 νοσοκομείων που εδρεύει στην Ατλάντα, για να υποβληθούν σε ορολογικές εξετάσεις για το SARS-CoV-2. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης μια έρευνα αξιολόγησης της έκθεσης στην COVID-19 και της χρήσης εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Σε μια δεύτερη μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές επέκτειναν τα αποτελέσματα για να συμπεριλάβουν τρία επιπλέον συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στο Μέριλαντ και το Ιλινόις.

Στην πρώτη μελέτη, 10.275 από 30.000 υπαλλήλους και προσωπικό συμφώνησαν να συμμετάσχουν. Οι περισσότεροι (77,6%) ήταν γυναίκες και 30% ήταν Μαύροι. Το 3,8% των συμμετεχόντων εκτιμήθηκε ότι ήταν οροθετικό χωρίς διαφορά στα 2 φύλα. Το 44% απ’ αυτούς δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης COVID-19. Μετά την προσαρμογή, η συχνότητα κρουσμάτων COVID-19 στην κοινότητα  (προσαρμοσμένος λόγος πιθανοτήτων 1,5), η επαφή στην κοινότητα με ένα άτομο που είναι γνωστό ή υποψιάζεται ότι έχει μολυνθεί (προσαρμοσμένος λόγος πιθανοτήτων 1,9) και η μαύρη φυλή (προσαρμοσμένος λόγος πιθανοτήτων 2.1) έδειξαν τις ισχυρότερες σχέσεις με την SARS-CoV -2 οροθετικότητα. Αντίθετα, οι παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου (π.χ. επαφή στο χώρο εργασίας με μολυσμένους ασθενείς, εργασία σε μονάδες COVID-19 ή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών) δεν συσχετίστηκαν έντονα με την οροθετικότητα.

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν για τα τρία συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που προστέθηκαν στη δεύτερη μελέτη.

Αυτές οι μελέτες ταιριάζουν στην ευρύτερη θεώρηση ότι ο κίνδυνος για COVID-19 σε επαγγελματίες υγείας βασίζεται στην έκθεση στην κοινότητα περισσότερο από την έκθεση στο χώρο εργασίας και ότι οι τρέχουσες στρατηγικές πρόληψης λοιμώξεων και η χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία είναι γενικά αποτελεσματικές. Παρ ‘όλα αυτά, καθώς έχουν αναφερθεί μεγάλες εξάρσεις κρουσμάτων σε νοσοκομεία, απαιτείται συνεχής προσοχή στις πρακτικές πρόληψης λοιμώξεων και προσεκτική διερεύνηση των πιθανών νοσοκομειακών κρουσμάτων.

Βιβλιογραφία

Baker JM et al. Quantification of occupational and community risk factors for SARS-CoV-2 seropositivity among health care workers in a large U.S. health care system. Ann Intern Med 2021 Jan 29; [e-pub].

Jacob JT et al. Risk factors associated with SARS-CoV-2 seropositivity among us health care personnel. JAMA Netw Open 2021 Mar 10; 4:e211283.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr