Η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου μπορεί να μην είναι ωφέλιμη σε όλους τους ασθενείς

Η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori – H pylori) μπορεί να μην είναι ευεργετική σε ορισμένα νοσήματα. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία του θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, με βάση την ταξινόμηση των αντισωμάτων H pylori. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Σε αυτήν την αναδρομική ανάλυση, οι ερευνητές προσπάθησαν να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ διαφορετικών τύπων μόλυνσης από H pylori με την κατανομή των ιστοπαθολογικών χαρακτηριστικών και των επιπέδων ορού 3 στοιχείων της γαστρικής λειτουργίας.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2020, 1.175 εσωτερικοί ασθενείς στρατολογήθηκαν για τη μελέτη στο τμήμα γαστρεντερολογίας του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αυτόνομης Περιφέρειας Xinjiang Uygur.

Οι εσωτερικοί ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες με βάση τον τύπο αντισώματος H pylori: 235 ασθενείς εισήχθησαν στην ομάδα λοίμωξης τύπου ΙΙ H pylori και 470 ασθενείς εισήχθησαν και χωρίστηκαν στην ομάδα λοίμωξης τύπου I H pylori και στην ομάδα ελέγχου, αντίστοιχα (1: 2 ζευγαρωμένο). Μεταξύ των συμμετεχόντων, 630 ήταν άνδρες και 545 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία ήταν 55,9 + 9,4 έτη (εύρος 30-82 έτη).

Τα κριτήρια αποκλεισμού περιελάμβαναν εθνικές μειονότητες και ιστορικό προηγούμενου καρκίνου του στομάχου. Όλοι οι εσωτερικοί ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξέταση αναπνοής 14C-Urea (14C-Urea breath test, 14C-UBT), ταξινόμηση ανάλογα με τον τύπο αντισώματος H pylori, τρία στοιχεία ορού ανίχνευσης γαστρικής λειτουργίας (PGI, PGII, G-17), γαστροσκόπηση και ιστολογική εξέταση.

Παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας λοίμωξης τύπου Ι H pylori, της ομάδας λοίμωξης τύπου II H pylori και της ομάδας ελέγχου σχετικά με τη φλεγμονή και τη δραστηριότητα, αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με την ομάδα λοίμωξης τύπου II H pylori και την ομάδα ελέγχου, το επίπεδο πεψινογόνου Ι, πεψινογόνου II και γαστρίνης 17 αυξήθηκε στην αναλογία τύπου λοίμωξης Ι Η pylori και ο λόγος πεψινογόνου ορού (PG) I / PG II μειώθηκε, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σοβαρότητα της φλεγμονής του γαστρικού βλεννογόνου επιδεινώθηκε από τη μόλυνση τύπου Ι Η pylori. Επιπρόσθετα, η μόλυνση με H pylori είχε την τάση να προκαλεί ατροφία του γαστρικού βλεννογόνου, ενώ η λοίμωξη τύπου Ι H pylori έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ατροφικής γαστρίτιδας και επηρέασε το επίπεδο της γαστρικής λειτουργίας του ορού.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα, “Διαφορετικοί τύποι H pylori είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά.” Πρόσθεσαν: «Η κλινική εφαρμογή της εκρίζωσης του H pylori θα πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση την ταξινόμηση των αντισωμάτων H pylori και η εξατομίκευση της εξάλειψης του H pylori μπορεί να ωφελήσει περισσότερους ανθρώπους».

Βιβλιογραφία

Liu W, Tian J, Hui W, et al. A retrospective study assessing the acceleration effect of type I Helicobacter pylori infection on the progress of atrophic gastritis. Sci Rep. Published online February 18, 2021.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr