Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης COVID-19

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει από καιρό ότι η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη τύπου 2.

Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από σοβαρές λοιμώξεις COVID. Σε αυτή τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente Fontana στη Νότια Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Σαν Ντιέγκο και άλλα ιδρύματα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID που ασκούνταν τακτικά πριν αρρωστήσουν ήταν λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν, να εισαχθούν στη ΜΕΘ και να πεθάνουν.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 50.000 ενήλικες ασθενείς στην Καλιφόρνια που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 από τον Ιανουάριο του 2020 έως το τέλος Οκτωβρίου 2020.

Για τη μέτρηση των επιπέδων δραστηριότητας, οι ερευνητές ζήτησαν από κάθε ασθενή να αναφέρει μόνος του πόσα λεπτά άσκηση έκανε κάθε εβδομάδα. Αφού ανέλυσαν την εβδομαδιαία σωματική τους δραστηριότητα με την ανταπόκρισή τους στο COVID-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που ήταν σταθερά αδρανείς (λιγότερο από 10 λεπτά την εβδομάδα) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου από εκείνους που έκαναν 150 και πλέον λεπτά την εβδομάδα.

Ακόμη και μετά τον έλεγχο για μεταβλητές όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα στην ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι η αδράνεια συσχετίστηκε έντονα με πολύ υψηλότερες πιθανότητες νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου σε σύγκριση με τη μέτρια σωματική δραστηριότητα ή οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Οι ενήλικες πρέπει να κάνουν από 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, ή 75 έως 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβιας σωματικής δραστηριότητας έντονης έντασης. Αλλά ακόμη και το ελάχιστο συνιστώμενο επίπεδο άσκησης, όπως το περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα επί πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετό για να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας τον Ιούνιο συνέδεσε την τακτική άσκηση με μια βελτίωση στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την καταπολέμηση της COVID-19.

Ωστόσο, η ένταση της άσκησης θα μπορούσε να έχει σημασία, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, η οποία διαπίστωσε ότι οι αργοί βαδιστές είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID από τους γρήγορους βαδιστές. Η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 400.000 ενήλικες μέσης ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η παχυσαρκία και η αδυναμία είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για δυσμενή έκβαση από COVID-19. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι αργοί βαδιστές έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης COVID-19, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

Βιβλιογραφία

Robert Sallis, et al. Physical inactivity is associated with a higher risk for severe COVID-19 outcomes: a study in 48 440 adult patients. Br J Sports Med Epub ahead of print.

Matheus Pelinski da Silveira, et al. Physical exercise as a tool to help the immune system against COVID-19: an integrative review of the current literature. Clin Exp Med. 2020 Jul 29 : 1–14.

Thomas Yates, et al. Obesity, walking pace and risk of severe COVID-19 and mortality: analysis of UK Biobank. International Journal of Obesity, 2021.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr